Welke vitaminen heeft een hond nodig?

Vitaminen voor je hond

Net als voor mensen is het voor honden ook erg belangrijk om genoeg vitaminen binnen te krijgen. Hierdoor kan het lichaam van je hond goed groeien en herstellen. De meeste merken hondenvoeding zijn compleet en bevatten de juiste hoeveelheden vitaminen.

Onder sommige omstandigheden (bijvoorbeeld wanneer je hond ziek is geweest) kan het nodig zijn om bepaalde vitaminen extra te geven. Het is wel erg belangrijk om op de juiste hoeveelheden te letten, want een teveel aan bepaalde vitaminen is bij honden al snel slecht voor de gezondheid.


Welke vitaminen heeft een hond nodig?

Vitaminen voor honden zijn onder te verdelen in twee verschillende groepen. Vitamine B en C zijn in water oplosbaar en vitamine K, A, D en E zijn in vet oplosbaar (een handig ezelsbruggetje om dit te onthouden is het woord ‘kade’).


  • Vitamine B bij honden
Vitamine B voor honden is onder te verdelen in acht verschillende soorten: B1, B2, B3, B5, B6, B8 of H, B11 en B12. Al deze vitaminen bij elkaar zijn betrokken bij veel verschillende aspecten in het lichaam van je hond. De belangrijkste functionaliteit van vitamine B is de energievoorziening bij je hond. Een tekort aan Vitamine B is dan ook te merken aan vermoeidheid en spierzwakte. Maar ook een verminderde eetlust, problemen met het zenuwstelsel, bloedarmoede, huidaandoeningen en haaruitval kunnen duiden op een tekort.


  • Honden en Vitamine C
In tegenstelling tot mensen kunnen honden zelf vitamine C aanmaken. Gemiddeld wordt er zelfs 36 mg per dag per kg lichaamsgewicht aangemaakt. Om deze reden is het in normale omstandigheden niet nodig om extra vitamine C aan je hond te geven. Maar wanneer je hond ziek is geweest of veel stress heeft ervaren is het systeem van de vitamine C aanmaak een beetje gedereguleerd. Hierdoor kan de vitamine C opraken, waardoor het wel nodig is om extra vitamine C aan je hond te geven. Net als bij mensen is vitamine C heel belangrijk voor de weerstand. Bij honden is een teveel aan vitamine C erg gevaarlijk. De urine is namelijk een filtraat van het bloed, wat een hoge concentratie vitamine C bevat. De urine gaat door alle lichaamsweefsels en deze kunnen beschadigen door de hoge concentratie vitamine C.


  • Vitamine K en de hond
Vitamine K zorgt onder andere voor het goed functioneren van enzymen. Enzymen zijn betrokken bij heel veel verschillende processen, waardoor vitamine K erg belangrijk is voor de gehele gezondheid van je hond. Ook speelt vitamine K een erg belangrijke rol bij het bloedstollingsproces. Wanneer je hond vergiftigd is door bestrijdingsmiddelen tegen ratten en muizen, kan de dierenarts je hond bijvoorbeeld redden door het toedienen van vitaminen K.


  • Vitamine A voor honden
Vitamine A heeft een grote rol omtrent het herstel en groei van cellen. Ook bij de werking van de ogen van je hond is vitamine A heel belangrijk. Een tekort aan vitamine A kan een negatieve invloed hebben op de groei van het zenuwstelsel en de slijmvliezen kunnen worden aangetast. Een teveel aan vitamine A is ook niet bevorderlijk, want dit kan leiden tot kreupelheid en afwijkingen in het skelet van je hond.


  • Vitamine D en je hond
Ondanks dat honden in tegenstelling tot mensen onder invloed van uv-straling zelf geen vitamine D kunnen aanmaken, is een tekort haast onmogelijk. In goede hondenvoeding is de juiste hoeveelheid vitamine D voor je hond aanwezig. Vitamine D bevordert de opname van calcium en fosfor, wat op zijn beurt weer zorgt voor sterke botten en tanden bij je hond. Het is daarom zeker niet aan te raden om puppy’s extra vitamine D te geven. Dit zou kunnen leiden tot ernstige skeletafwijkingen.


  • Honden en Vitamine E
Vitamine E is een natuurlijke antioxidant en beschermt belangrijke stoffen in het lichaam van je hond. Ook speelt vitamine E een grote rol bij de voorplanting van honden. In combinatie met selenium zorgt vitamine E voor de opbouw en instandhouding van het spiervolume en de afvoer van verbrandingsstoffen in de spieren. Daarom is vitamine E onmisbaar voor sport- en werkhonden.


Wil je meer informatie over dit onderwerp? Kom eens langs bij de Discus dierenspeciaalzaak en vraag het jouw specialist!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan. 

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.

Deel via