Het effect van kattenkruid speeltjes voor katten

Speeltjes met kattenkruid hebben vaak een onweerstaanbare aantrekkingskracht op katten. Kattenkruid, ook wel catnip genoemd, bevat verschillende soorten oliën. Eén daarvan is Nepetalacton. Dit stofje heeft een mild hallucinerende werking en jouw kat kan er echt helemaal door betoverd raken. Sommige dieren worden er heel relaxed en bijna high van. Veel katten zijn dol op deze plant, die van nature in Noord-Amerika, Europa en Azië groeit. Ze krijgen er een gelukzalig gevoel van waardoor kattenkruid voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden.

Hoe herken je of jouw kat gevoelig is voor kattenkruid?


Om te weten of kattenkruid speeltjes dit effect ook op jouw kat hebben moet je goed naar het gedrag van je kat kijken. Wanneer een kat gevoelig is voor kattenkruid zal hij zijn lippen licht optrekken. Dit ziet eruit alsof de kat jou toelacht. De kat drukt daarbij zijn tong tegen zijn gehemelte en perst zo lucht door zijn neus. De reukzin wordt op deze manier verscherpt en de geur wordt dan in geconcentreerde vorm waargenomen; een soort van ruiken-proeven in plaats van alleen ruiken. Sommige katten strijken graag met hun kin en wang langs het kattenkruid, snuffelen, eten en likken aan het kattenkruid en gaan er soms in liggen rollen.

Andere typische gedragsveranderingen die je kunt herkennen wanneer kattenkruid effect op je kat heeft zijn bijvoorbeeld:

  • Kopjes geven.
  • Een beetje kwijlen.
  • Een wilde of dronken blik.
  • Gemiauw.
  • Op de rug rollen.

Niet alle katten reageren op kattenkruid. De gevoeligheid is met name erfelijk bepaald. Bij kittens zien we het effect van kattenkruid nog niet en ze lijken kattenkruid zelfs liever te mijden. De gevoeligheid voor kattenkruid begint zich pas te ontwikkelen op een leeftijd van zes tot acht weken en is volledig ontwikkeld rond de twaalfde week.

Hoelang duurt het effect van kattenkruid?


Kattenkruid is voor katten ongevaarlijk en werkt niet verslavend. Als kattenliefhebber geniet je natuurlijk volop als je kat het naar de zin heeft en positief reageert op kattenkruid speeltjes. Kattenkruid zorgt namelijk niet alleen voor een milde euforie, maar stimuleert ook nog eens zijn speelinstinct en werkt kalmerend. Kortom een kat ‘onder invloed’ heeft het uitstekend naar zijn zin! Echter na enkele minuten is het kattenkruid weer uitgewerkt. Hij is het daaropvolgende uur immuun voor het drogerende effect van kattenkruid.

In welke vormen kan ik het effect van kattenkruid toepassen?

Je kunt kattenkruid gebruiken om bepaalde plekken of speeltjes voor de kat aantrekkelijker te maken. Kattenkruid is bij de Discus dierenspeciaalzaak in diverse vormen te koop: losse catnip, stengels en stokjes, gedroogd in blaadjes, maar ook als bellenblaas of spray. De producten van King Catnip zijn hier een goed voorbeeld van. Je kunt speeltjes extra interessant maken door ze te bewaren in een zak met kattenkruid! Er zijn daarnaast ook veel soorten speciale met kattenkruid gevulde speeltjes voor katten. Daarnaast zijn er ook snacks waarin kattenkruid is verwerkt. Deze sticks zijn ook nog eens goed voor het gebit van je kat.

Matatabi kattenkruid stokjes

De King Catnip Matatabi stokjes zijn een erg leuk voorbeeld van kattenkruid speeltjes welke een mooi effect op katten hebben. Matatabi is kattenkruid dat voornamelijk in Japan te vinden is. Katten kunnen heerlijk spelen, knuffelen of kauwen op de stokjes. Deze sticks met kattenkruid werken kalmerend en reinigen het gebit van je kat. Doordat je kat kauwt op deze sticks, wordt ook direct het gebit goed onderhouden. De sticks kunnen ook gebruikt worden als een speeltje, omdat het kattenkruid het speelgedrag van je kat zal stimuleren. Katten zijn ook gevoelig voor sommige andere planten, zoals valeriaan. Valeriaan zit vaak verwerkt in rustgevende thee. Veel katten zijn er dol op! Ook heeft Valeriaan een rustgevend effect op angstige en gestreste katten.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Ga naar de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via