Verzorging van tuinvogels in de zomer

Met deze warme zomerse temperaturen is het belangrijk dat tuinvogels goed eten en lekker kunnen badderen in water. Vogels houden van water en gebruiken het hele jaar door graag een vogelbad in de tuin. Water is niet alleen nodig voor vochtinname, maar ook om het verenkleed te reinigen en te ontdoen van parasieten. Met een goed onderhouden waterbad is je tuin nóg vogelvriendelijker.

In dit artikel lees je meer over:

  • Tuinvogels helpen afkoelen
  • Onderhoud vogelbad
  • Voeding voor tuinvogels in de zomer


Een waterbad voor extra verkoeling

Zorg in droge zomerperiodes dat het vogelbad altijd voorzien is van voldoende vers water. Zet het waterbad niet pal in de zon, maar in de schaduw. Algen groeien namelijk volop in de zon. Zet het bad ongeveer 2 meter bij bomen of struiken vandaan, zodat vogels snel kunnen vluchten tijdens gevaar. Als vogels nat zijn kunnen ze namelijk niet goed vliegen.


Voederhuis Dakleer Met Voerplateau Bruin 140 cm

Vogels houden van waterbaden die laag op de grond staan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld door een huiskat, plaats het bad dan op circa 1 meter hoogte. Doe niet te veel water in het vogelbad. Net zoals bij een natuurlijke plas water dient het water niet te diep te zijn. Leg enkele stenen in het bad of strooi er wat zand in zodat tuinvogels meer grip hebben.


Onderhoud waterbad

Om zoveel mogelijk vogels aan te trekken raden we aan om het waterbad continu te voorzien van water. In de natuur zijn betrouwbare plassen schaars en vliegen vogels grote afstanden om ze te bezoeken. Indien er een betrouwbaar waterbad in je tuin is, blijven vogels in de buurt en maken ze er veelvuldig gebruik van. Maak het waterbad regelmatig schoon en laat het water niet vies worden. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddel, maar een borstel met water.


Voeding in de zomer

0001128909_Discus Zomerstrooivoer 2,5 kg_8717903375938.jpg

Naast water hebben vogels in de zomer ook meer behoefte aan eiwitrijk vogelvoer en extra calcium. Meelwormen en insecten bevatten veel eiwitten. Meelwormen zijn in levende en ge(vries)droogde vorm te koop en worden, net als insecten, ook toegevoegd aan zadenmixen en vetproducten. Pinda’s zijn het hele jaar door een bron van energie. Neem ongebrande en ongezouten pinda’s en biedt deze altijd aan in een speciale pindasilo, zodat de vogels er stukjes vanaf kunnen pikken.


Met zomer strooivoer kun je de tuinvogels net dat beetje extra bieden gedurende de hete zomerperiode. Het zomer strooivoer is speciaal afgestemd op de voedingsbehoefte van tuinvogels tijdens de warme maanden. Vetbollen zijn ook zeer geschikt in de zomer, maar hang deze wel tijdens hoge temperaturen op een schaduwrijke plek.


Wil je meer tips over het verzorgen van tuinvogels in de zomer? Vraag het de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via