Waarom gaat het soms fout met je konijn of knaagdier?

Wist je dat meer dan de helft van alle huishoudens in Nederland een huisdier heeft? Huisdieren worden steeds meer gezien als onderdeel van het gezin. Ondanks dat we heel veel van onze huisdieren houden, gaat er soms wel iets mis in de verzorging, waardoor er problemen kunnen ontstaan in het gedrag of met de gezondheid. Wij geven je daarom een aantal tips:

• Konijnen zijn groepsdieren, dus houd ze nooit in hun eentje. Dan kwijnen ze echt weg. Veel mensen denk ten onrechte dat konijnen saaie beesten zijn. Maar dat worden ze vanzelf als je ze eenzaam in een hokje zet. Als je een hond z'n leven lang in een bench zet, wordt het ook een saai beest. Laat een konijn lekker door je huiskamer lopen met een soortgenootje, dan zul je een heel andere kant zien.

• Neem je twee konijnen, zorg er dan wel voor dat het niet twee mannetjes zijn. Dat gaat vaak niet goed. Twee vrouwtjes of een mannetje en een vrouwtje (mits gecastreerd/gesteriliseerd) zijn wel geschikte combinaties. Maar zet ze nooit zomaar bij elkaar in een hok. Ze moeten eerst aan elkaar wennen. Dat kan je bijvoorbeeld begeleiden door eerst twee hokken tegen elkaar te zetten, zodat ze elkaars geur alvast kunnen ruiken. Koppelen is een proces. Het gaat niet altijd goed. Soms klikt het gewoon niet. Net als bij mensen. Dan zit er niets anders op dan een van de twee konijnen terug te brengen.

• Zaagsel op de bodem van een hok leggen, kan schadelijk zijn voor knaagdieren. Vooral bij zaagsel van naaldhout zijn er aanwijzingen dat er giftige dampen kunnen vrijkomen die de luchtwegen aantasten. Ook is het vaak stoffig, daarom is het voor veel dieren niet geschikt. Ratten en muizen hebben heel gevoelige luchtwegen, die moet je niet op zaagsel houden.

• Konijnen, cavia's en chinchilla's zijn heel gevoelig voor verkeerde voeding. Ze hebben veel vezels nodig. Je kunt van die zakken kopen met gemengde voeding met kleurtjes en brokjes, maar dat is niet goed. De dieren pikken de lekkerste dingetjes eruit en laten de staafjes liggen, terwijl daar juist de voedingsstoffen in zitten. Beter is het om vezelrijke brokjes te kopen die allemaal hetzelfde zijn. En gewoon hooi: dat is het basisvoedsel voor deze dieren.

• Knaagstenen, bedoeld om aan te knabbelen, zijn niet goed. Die bevatten te veel kalk en veroorzaken blaasontsteking en blaasgruis.
Voor elk huisdier geldt volgens het LICG: bezint eer je eraan begint. Mensen denken soms langer na over het aanschaffen van keukenapparatuur dan over een huisdier, terwijl je daar toch jaren mee samen leeft. Een dier zou nooit een impulsaankoop moeten zijn. Verdiep je van tevoren in wat een dier nodig heeft en bedenk of je dat ook kunt bieden. Vraag de Discus-specialist om meer informatie over je huisdier als je twijfelt.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via