Welke konijnen kunnen bij elkaar?

Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig. We vertellen je graag welke konijnen jij het beste kan kiezen om bij elkaar te zetten.

In dit artikel lees je meer over:

  • Het belang van konijnen samen houden
  • Voedster en rammelaar bij elkaar
  • Twee rammen koppelen
  • Twee voedsters koppelen
  • Het voorkomen van vechten bij je konijnen


Minimaal twee konijnen

Konijnen leven in de natuur in grote groepen samen. Het zijn sociale dieren die op zoek zijn naar sociale interacties met andere konijnen. Ze wassen elkaar, eten samen, spelen samen en slapen het liefst tegen elkaar aan. Uiteraard kun jij jouw konijn veel aandacht geven, maar dit is helaas geen vervanging voor een soortgenoot. Je kunt natuurlijk niet altijd bij het konijn zijn en jij spreekt niet dezelfde taal. Een soortgenoot zal ervoor zorgen dat jouw konijn zich niet verveelt wanneer jij niet thuis bent, daarnaast geeft dit ze ook een veilig gevoel. Wanneer je een konijn aanschaft of al in huis hebt is het dus belangrijk om een tweede konijn erbij te nemen.


Welke konijnen passen bij elkaar?

Bij het zoeken naar konijnen om te koppelen is het belangrijk om de juiste combinatie te vinden. Vooral de karakters van de konijnen moeten bij elkaar passen. Bepaalde combinaties gaan ook beter samen dan andere. Het is verstandig om hier rekening mee te houden bij het koppelen van jouw konijnen. Om je op weg te helpen bij het kiezen van de juiste match staan hieronder de te maken combinaties met alle voor- en nadelen beschreven:

Rammelaar en voedster
De beste combinatie is een vrouwelijk konijn met een mannelijk konijn. Deze kunnen vrijwel altijd goed met elkaar opschieten. Belangrijk is om één of beide konijnen te castreren, en dan bij voorkeur de rammelaar. De kans is anders groot dat je snel een gezinsuitbreiding krijgt. Daarnaast kan het zowel een ram als een voedster rustiger maken. Konijnen zijn al met 3 á 4 maanden geslachtsrijp. Op dat moment is het verstandig de konijnen tijdelijk te scheiden. De ram kan vanaf 4 à 5 maanden gecastreerd worden en de voedster vanaf 6 maanden. Houd de ram de eerste 3 weken na de castratie nog wel even gescheiden van de voedster, de periode daarvoor kunnen ze echt nog vruchtbaar zijn.

Rammelaar en rammelaar
In de meeste gevallen kiezen mensen voor broertjes uit hetzelfde nest met de hoop dat ze daardoor elkaar leuk blijven vinden doordat ze samen opgroeien. Soms is dat zo maar helaas toch niet altijd. Wanneer de puberteit begint en de hormonen oplopen kunnen mannetjes gaan vechten. Als dat eenmaal gebeurt wordt vaak gekozen om de mannetjes te castreren. Dat maakt de konijnen vrijwel altijd rustiger maar de kans blijft klein dat ze nog harmonieus met elkaar kunnen leven. Het combineren van twee mannetjeskonijnen samen heeft de meeste kans van slagen als deze op vroege leeftijd gecastreerd worden, voordat de puberteit begint. Dit geeft zeker geen garantie dat het goed gaat, maar vergroot wel de kans. Het koppelen van volwassen rammen is niet aan te raden, deze konijnen kunnen eigenlijk nooit echt goed bij elkaar. Wil je de meeste kans op slagen hebben? Kies dan voor een rammelaar en voedster bij elkaar.

Voedster en voedster
Het samenhouden van twee voedsters is geen ideale situatie maar heeft wel kans van slagen. Over het algemeen is het beter om twee vrouwtjes te kiezen die al vanaf jongs af aan samenleven. Volwassen vrouwtjeskonijnen zijn vaak lastiger te koppelen. Wanneer jij een konijn bij je volwassen voedster plaatst kan het voor haar aanvoelen dat het andere konijn haar territorium binnendringt. De kans bestaat dat ze zich dan genoodzaakt voelt om haar verblijf te verdedigen. Mocht je twee vrouwtjes willen, kies dan dus liever voor twee konijnen die altijd samen zijn geweest of voor twee jonge konijnen die samen met elkaar kunnen opgroeien. Vooral moeder en dochter zouden het beste met elkaar kunnen opschieten. Belangrijk om te onthouden bij deze combinatie is dat ondanks dat dit vaak goed gaat, het tijdens de puberteit wanneer ze geslachtsrijp worden soms alsnog mis kan gaan.


Hoe voorkom je dat konijnen gaan vechten?

Konijnen hebben veel ruimte nodig om gezellig samen met elkaar te kunnen leven. Wanneer de konijnen in een kleine ruimte leven kunnen ze niet bij elkaar weg komen. Het kan weleens gebeuren dat de konijnen daardoor kort gefrustreerd met elkaar zijn. Normaal gesproken zouden ze dan tijdelijk van elkaar weglopen totdat de rust weer toekeert. In een te kleine kooi kunnen de konijnen geen time- out van elkaar nemen. Hierdoor kunnen de kleine frustraties uiteindelijk leiden tot serieuze gevechten.

8712901019723-90828-0001005281-houten-blokhut-large.jpg

Het is dus erg belangrijk dat de konijnen genoeg ruimte krijgen. Bewegingsruimte vermindert frustraties en zorgt ervoor dat ze genoeg energie kwijt kunnen. Daarnaast is het belangrijk om genoeg schuilplekken en, eet- en drinkvoorzieningen voor ieder konijn te hebben.


Heb jij vragen over het welke konijnen bij elkaar passen of wil je graag hulp bij het koppelen? Kom eens langs bij de Discus dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist! Wij helpen je graag.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via