Advertorial

Elke dag een fris kattentoilet

Het schoonmaken van de kattenbak is niet de meest favoriete bezigheid van katteneigenaren. Begrijpelijk! Het is ook geen leuk klusje. 

De keuze in kattenbakvulling speelt hierbij ook een belangrijke rol. Katrein is dé oplossing voor de meest voorkomende problemen die katteneigenaren bij het gebruik van kattenbakvulling ondervinden. 
 

Een schone kattenbak

Bijna een kwart van de huishoudens in Nederland (23%, 2022) is in het bezit van een of meer katten. Elke kat verdient een prettig en fris toilet. Dit lijkt een open deur, maar voor de kat betekent schoon ook écht schoon. Een kat is een hygiënisch dier en houdt daarom ook van een schone én hygiënische kattenbak. 

Belangrijke aandachtspunten zijn: 

 • een fijne kattenbakvulling;
 • voldoende kattenbakken;
 • een juiste plek voor de kattenbak(ken). 
   

 

De plaats van de kattenbak

Waar je de kattenbak(ken) neerzet, kan al een ‘dealbreaker’ zijn. De kattentoiletten worden het best bezocht op goedbereikbare plekken waar een kat ‘privacy’ heeft. Lees in ons blog “Het verschonen van de kattenbak” meer over:

 • Wat de kattenbak belangrijk maakt
 • Waarom sommige katten buiten de bak hun behoefte doen
 • Wat de voordelen zijn van een schone kattenbak
 • Het dagelijkse onderhoud van de kattenbak 
 • Hoe je de kattenbak grondig reinigt en vult 
   

Gezondheid van de kat speelt een belangrijke rol

Naast het verschonen van de kattenbak is de gezondheid van de kat ook van groot belang. Een kattenbak moet gemakkelijk ‘instapbaar’ zijn. Voor gezonde en volwassen katten zal dit niet snel problemen opleveren, maar voor kittens en voor oudere katten kan een lage kattenbak makkelijker toegankelijk zijn. 
 

Gezondheidsproblemen die van invloed zijn

Gezondheidsperikelen zoals overgewicht, artrose, blaasgruis of diabetes hebben invloed op de gezondheid van de kat. Overgewicht en artrose leiden sneller tot spier- en gewrichtsklachten wat ervoor zorgt dat bewegen moeilijker gaat.

Blaasgruis kan zorgen voor irritatie van de blaas, urineleiders en de plasbuis. De symptomen van blaasgruis bij de kat zijn gelijk aan die van blaasontsteking. De kat gaat vaak naar de bak, bloed bij de urine, mauwen bij het plassen en likken aan penis. Bij katers kan blaasgruis voor een verstopping in de penis zorgen, wat een levensbedreigende situatie is. Wanneer een kat pijn ervaart op de kattenbak of bij het toetreden van de kattenbak, kan de kat een negatieve ervaring krijgen met de kattenbak. Deze negatieve ervaring van de kattenbak kan ervoor zorgen dat de kat een andere plek in huis zoekt om zijn behoefte te doen.   
 

Hygiëne rondom de kattenbak

Om gezondheidsproblemen voor te zijn is de hygiëne van de kattenbak erg belangrijk. Een van de kernwaarden van Katrein is hygiëne, omdat dit een belangrijke rol speelt voor de gezondheid van jou als eigenaar en voor die van je kat. Meer hierover lees je in het blog ‘De gevaren van een vieze kattenbak’.  

Heb je vragen over de kattenbakvulling van Katrein? Kom eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en stel ze aan de specialist. Samen maken we de juiste keuze, ook voor jouw kat!