7 tips om jouw senior huisdier fit te houden

11 sep. 2018

Gezond oud worden, willen we dat niet allemaal? Soms is er niet meer dan een kleine aanpassing of slimme tip nodig om het leven van een senior huisdier (nóg) aangenamer te maken.

Deze 7 tips dragen bij aan een goede oude dag voor jouw senior huisdier:

 1. Regelmatige dierenartscontroles kunnen zorgen voor het eerder ontdekken en effectiever behandelen van gezondheidsproblemen.
 2. Een goede gebitsverzorging voor een gezond gebit is natuurlijk gedurende het hele leven van groot belang. Het blijkt echter dat op oudere leeftijd relatief meer gebitsproblemen voorkomen. Laat het gebit van de senior daarom regelmatig nakijken.
 3. Spieren nemen bij het ouder worden in kracht af. Wist je dat de blaas ook een spier is? Het kan daarom verstandig zijn om een oudere hond iets vaker uit te laten en incontinentiemateriaal aan te schaffen. Voor de kat is het belangrijk om meerdere, goed bereikbare plekken aan te bieden waar de kat de behoefte kan doen en de kattenbak iets vaker te controleren en te verschonen.
 4. Juist bij de oude kat of hond blijft parasietenbestrijding zeer belangrijk, oudere dieren hebben vaak minder weerstand en zijn hier daarom gevoeliger voor. Een verminderde weerstand kan veroorzaakt worden door een tekort aan vitaminen.
 5. Blijven bewegen is belangrijk om spieren soepel te houden. Een loopplank bij het in en uit de auto gaan of een kattenbak met een lage instap kunnen lastige bewegingen een stuk makkelijker maken. Rustige spelletjes kunnen een seniordier stimuleren en de gewrichten versoepelen. Er zijn ook leuke denkspellen te verkrijgen om je huisdier ook mentaal fit te houden.
 6. Goede seniorvoeding zorgt voor mooie stevige ontlasting, een gezonde vacht, stevige botten en soepele gewrichten en ondersteunt het verouderingsproces. Door voer aan te bieden in een speciale voederbal of puzzel houd je ook het brein van je senior in conditie!
 7. Zorg voor de juiste aanpassingen in de (leef-)omgeving:
  • Zachte en warme lig- of slaapplaats met bijvoorbeeld een orthopedisch kussen voor extra ondersteuning.
  • Opstapjes naar de bank zodat je oude hond of kat niet hoog hoeft te springen en bij het van de bank af springen de gewrichten meer kan ontlasten.
  • Voldoende waterbakjes in huis met goede bereikbaarheid en altijd vers drinkwater.

Wanneer is een dier senior?

Het is een veel gestelde vraag: wanneer is een dier senior te noemen? Daar valt eigenlijk geen echte richtlijn voor te geven. Gemiddeld wordt er voor seniorvoeding en bij dierenartsen vanaf de leeftijd van 7 à 8 jaar als senior gezien, maar hier moeten we wel een kanttekening bij vermelden. Zo wordt bijvoorbeeld niet ieder hondenras even oud, en is iedere hond weer anders gebouwd waardoor het lichaam door de jaren heen anders belast wordt. Zelfs binnen hetzelfde ras zijn soms grote verschillen te zien. Als richtlijn kun je het beste naar het dier zelf kijken: naar het gedrag, de gezondheid, het gewicht en ook het energieverbruik.

Kom voor het juiste advies naar jouw Discus dierenspeciaalzaak.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Heeft jouw huisdier veel last van angst of nervositeit? Een Thundershirt voor honden en katten kan hier goed bij helpen.

Is jouw hond angstig voor vuurwerk? Wacht niet totdat het geknal weer begint maar start nu met trainen. In dit artikel lees je wat je kunt doen om een rustige jaarwisseling met je hond te kunnen hebben.

Het is herfst! En daarmee is ook het pompoenenseizoen in volle gang. Is pompoen ook geschikt voor je huisdier? Je leest het in dit artikel.

Deel via