Denkspellen en puzzels voor huisdieren

14 okt. 2020

Ja echt! Ook voor huisdieren zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om mentaal uitgedaagd te worden. Wist je dat dit zelfs érg belangrijk is en een grote rol kan spelen in het voorkomen van ongewenst gedrag? Nu we, samen met onze huisdieren, erg veel binnen zitten willen we hier graag even wat extra aandacht aan schenken. De dagen worden hierdoor namelijk vaak ook een stuk minder uitdagend voor onze beste maatjes. En daar kan jij wat aan doen! In dit artikel geven we je tips en leer je meer over het puzzelen met huisdieren.

Zorg dat je huisdier mentaal ook fit en gezond blijft
Wanneer je niet in de gelegenheid bent om je huisdier de nodige fysieke uitdaging te bieden, is het belangrijk om dit mentaal juist wel te doen. Door je huisdier op die manier afleiding te bieden en bezig te houden, voorkom je verveling. ‘Use it or lose it’ wordt er vaak gezegd. Wanneer je zelf al wat ouder bent zul je deze uitspraak vast eerder hebben gehoord. Onze hersenen moeten constant aan het werk gezet worden om goed te blijven functioneren. Het is te vergelijken met een fiets die gaat roesten wanneer deze niet gebruikt wordt of een auto die niet wil starten na een lange tijd stil te hebben gestaan. Door je brein te trainen blijft het fit en gezond. Dit geldt natuurlijk ook voor die van onze kat, konijn of hond.

Denkspellen voor huisdieren
Net als voor onszelf zijn er tegenwoordig gelukkig ook veel intelligentiespelletjes voor huisdieren te vinden. Het gaat dan niet om Sudoko of woordzoekers, maar echte puzzels, denkspellen en vulbaar speelgoed speciaal gemaakt voor huisdieren. Van de speciale hondenpuzzels zijn tegenwoordig ook steeds meer varianten voor katten, konijnen en knaagdieren te verkrijgen. ‘Train het brain' van je huisdier en heb samen veel plezier! Dus, zet de televisie eens uit op zaterdagavond en zet het bordspel op tafel. Of nou ja, op de grond waarschijnlijk. Want het is wel belangrijk dat je huisdier de spelletjes en puzzels eenvoudig vanuit een natuurlijke houding kan doen. Gebruik een stroeve ondervloer om het glijden van de pootjes én van het spel te voorkomen.

Aan de slag met ‘hersenwerk’
Het maken van puzzels werkt ontspannend en stress verminderend. Je huisdier zal alle zintuigen aan het werk moeten zetten en goed moeten nadenken om het lekkers te pakken te krijgen. Het oplossen van de puzzel geeft voldoening en vermoeit de hersenen. Het is dan ook niet voor niets dat het vaak ‘Hersenwerk’ genoemd wordt. Let er wel op dat hersenwerk erg intensief is. Het gaat er niet om dat je maatje lekker lang bezig is. Het gaat om de voldoening. Houd het puzzelen daarom kort en leuk. Puzzel sámen door je huisdier te steunen en te helpen wanneer dat nodig is en leer elkaar al puzzelend beter kennen. Werkt je huisdier liever met de pootjes? Of toch met het bekje? Heeft je huisdier het spel snel door of raakt je huisdier juist snel gefrustreerd? Pas het type spel aan op de behoefte van je huisdier en leer nieuwe puzzels op een rustig tempo stap voor stap aan.

Concentratie zorgt voor afleiding
Braintraining voor huisdieren kan ook erg goed als afleiding van spannende situaties worden toegepast. Door geconcentreerd aan het puzzelen te zijn zal je huisdier minder bezig zijn met geluiden van de verbouwing, een herfststorm, een huilende baby, onweer of vuurwerk. Je herkent concentratie aan een ontspannen houding en beweging van staart en oren. Met name het vele snuffelen tijdens het puzzelen zorgt voor ontspanning en stressvermindering, en kan een goede afleiding zijn in spannende situaties zoals bij vuurwerkangst. Let er wel op dat je het spel dan aanbiedt op een moment dat je huisdier nog enigszins ontspannen is en er nog voor openstaat.

Doe-het-zelf denkspellen
Heb je (nog) geen puzzels in huis? Dan kun je alsnog direct beginnen! Je hebt vast zelf ook veilige en verantwoorde materialen in huis die gebruikt kunnen worden. Denk aan materialen die gebruikt worden bij voedselbereiding of materialen die veilig voor baby’s en peuters zijn. Je kunt ook voertjes in een handdoek of oude spijkerbroek verstoppen, of een schoenendoos met wc-rolletjes vullen en daar de snoepjes tussen strooien. De Crea-Bea’s onder ons kunnen zo de leukste verrassingsboxen samenstellen! Gebruik geen materialen die je huisdier graag kapot bijt en gebruik alleen kleine snacks welke weinig tijd kosten om op te eten, en blijf er altijd bij wanneer je je huisdier een puzzel aanbiedt.

Wil je graag wat vaker afwisselen tussen de puzzels van je huisdier? Bij een aantal Discus dierenspeciaalzaken kun je terecht in de Speelotheek! Dit is als het ware een bibliotheek voor intelligentiespellen voor huisdieren. Informeer naar de mogelijkheden bij jouw Discus specialist. Pas wel op! Puzzelen is leuk, maar je loopt het risico dat je maatje té slim voor je wordt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1
21.10.21
Honden
20.10.21
Vogels
15.10.21
HondenKattenVogels
Deel via