Denkspellen en puzzels voor huisdieren

Ja echt! Ook voor huisdieren zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om met behulp van puzzels mentaal uitgedaagd te worden. Wist je dat dit zelfs érg belangrijk is en een grote rol kan spelen in het voorkomen van ongewenst gedrag?

In dit artikel geven we je tips en lees je meer over:

  • Het voorkomen van verveling
  • Denkspeelgoed voor huisdieren
  • Hersenwerk voor huisdieren
  • De voordelen van geconcentreerd puzzelen
  • Doe-het-zelf denkspellen


Mentaal ook fit en gezond

Wanneer je niet in de gelegenheid bent om je huisdier de nodige fysieke uitdaging te bieden, is het belangrijk om dit mentaal juist wel te doen. Door je huisdier op die manier afleiding te bieden en bezig te houden voorkom je verveling.

'Use it or lose it’ wordt er vaak gezegd.

Wobble Bowl denkspeelgoed hondenpuzzel

Wanneer je zelf al wat ouder bent zul je deze uitspraak vast eerder hebben gehoord. Onze hersenen moeten constant aan het werk gezet worden om goed te blijven functioneren. Het is te vergelijken met een fiets die gaat roesten wanneer deze niet gebruikt wordt of een auto die niet wil starten na een lange tijd stil te hebben gestaan. Door je brein te trainen blijft het fit en gezond. Dit geldt natuurlijk ook voor die van onze kat, konijn of hond.


Denkspellen voor huisdieren

Net als voor onszelf zijn er tegenwoordig gelukkig ook veel intelligentiespelletjes voor huisdieren te vinden. Het gaat dan niet om Sudoko of woordzoekers, maar echte puzzels, denkspellen en vulbaar speelgoed speciaal gemaakt voor huisdieren. Van de speciale hondenpuzzels zijn tegenwoordig ook steeds meer varianten voor katten, konijnen en knaagdieren te verkrijgen.

Train het brain' van je huisdier en heb samen veel plezier!

Dus, zet de televisie eens uit op zaterdagavond en zet het bordspel op tafel. Of nou ja, op de grond eigenlijk. Want het is wel belangrijk dat je huisdier de spelletjes en puzzels eenvoudig vanuit een natuurlijke houding kan doen. Gebruik een stroeve ondervloer om het glijden van de pootjes én van het spel te voorkomen.


Aan de slag met ‘hersenwerk’

Puzzelen met je huisdier biedt veel voordelen. Enkele voorbeelden:

  • Het maken van puzzels werkt ontspannend en stress verminderend. Je huisdier zal alle zintuigen aan het werk moeten zetten en goed moeten nadenken om het lekkers te pakken te krijgen.
  • Het oplossen van de puzzel geeft voldoening en vermoeit de hersenen. Het is dan ook niet voor niets dat het vaak ‘Hersenwerk’ genoemd wordt. Let er wel op dat hersenwerk erg intensief is. Het gaat er niet om dat je maatje lekker lang bezig is. Het gaat om de voldoening. Houd het puzzelen daarom kort en leuk.
  • Puzzel sámen door je huisdier te steunen en te helpen wanneer dat nodig is en leer elkaar al puzzelend beter kennen. Werkt je huisdier liever met de pootjes? Of puzzelt jouw maatje graag met de neus en het bekje?
  • Heeft je huisdier het spel snel door of raakt je huisdier juist snel gefrustreerd? Pas het type spel aan op de behoefte van je huisdier en leer nieuwe puzzels op een rustig tempo stap voor stap aan.


Concentratie zorgt voor afleiding

Braintraining voor huisdieren kan ook erg goed als afleiding van spannende situaties worden toegepast. Door geconcentreerd aan het puzzelen te zijn zal je huisdier minder bezig zijn met geluiden van de verbouwing, een herfststorm, een huilende baby, onweer of vuurwerk. Je herkent concentratie aan een ontspannen houding en beweging van staart en oren. Met name het vele snuffelen tijdens het puzzelen zorgt voor ontspanning en stressvermindering, en kan een goede afleiding zijn in spannende situaties zoals bij vuurwerkangst of tijdens een verbouwing. Let er wel op dat je het spel dan aanbiedt op een moment dat je huisdier nog enigszins ontspannen is en er nog voor openstaat.


Doe-het-zelf denkspellen

Natural Living duo voerboom voor konijnen en knaagdieren denkspelHeb je (nog) geen puzzels in huis? Dan kun je alsnog direct beginnen! Je hebt vast zelf ook veilige en verantwoorde materialen in huis die gebruikt kunnen worden. Denk aan materialen die gebruikt worden bij voedselbereiding of materialen die veilig voor baby’s en peuters zijn. Je kunt ook voertjes in een handdoek of oude spijkerbroek verstoppen, of een schoenendoos met wc-rolletjes vullen en daar de snoepjes tussen strooien. De Crea-Bea’s onder ons kunnen zo de leukste verrassingsboxen samenstellen! Gebruik geen materialen die je huisdier graag kapot bijt en gebruik alleen kleine snacks welke weinig tijd kosten om op te eten, en blijf er altijd bij wanneer je je huisdier een puzzel aanbiedt.


Wil je graag wat vaker afwisselen tussen de puzzels van je huisdier? Bij een aantal Discus dierenspeciaalzaken kun je terecht in de Speelotheek! Dit is als het ware een bibliotheek voor intelligentiespellen voor huisdieren. Informeer naar de mogelijkheden bij jouw Discus specialist. Pas wel op! Puzzelen is leuk, maar je loopt het risico dat je maatje té slim voor je wordt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via