Heeft jouw hond vuurwerkangst? Start met trainen!

Is jouw hond angstig voor vuurwerk? Wacht niet totdat het geknal weer begint maar start nu met trainen. De komende weken zal het geknal namelijk weer flink toenemen. We ontkomen er niet aan. En ieder succes dat je nu met je maatje weet te behalen is binnen! In dit artikel lees je wat je kunt doen om een rustige jaarwisseling met je hond te kunnen hebben.

De spanningsopbouw richting de jaarwisseling

Het is in de avonden weer eerder donker en daarmee neemt de hoeveelheid vuurwerk wat buiten de toegestane tijden wordt afgestoken ook weer toe. Deze onverwachte knallen kunnen het voor jou en je huisdier goed verpesten. Je maatje weet dondersgoed dat die tijd van het jaar er weer aan zit te komen, helemaal wanneer jouw hond vuurwerkangst heeft. Je zult merken dat je hond alerter wordt en soms zelfs in de avond niet eens meer mee uit wil. ‘We gaan morgen wel baasje, wanneer het weer licht is’. Het donker zorgt er tevens voor dat een flits in de verte of voorbijrazende hulpdiensten ook meteen de nodige angst en stress kunnen aanwakkeren. Voor jouw hond is er geen verschil; de combinatie van felle flitsen en harde geluiden betekent maar één ding en dat is dat de jaarwisseling er weer aan zit te komen.

Extreme vormen van vuurwerkangst

Dat een hond met angst op dat moment niet meer bereid is om te leren is niet helemaal waar. Je hond zal er vanzelfsprekend wel minder voor open staan. Begrijpelijk ook, want de focus ligt volledig op datgene wat je huisdier angstig maakt. Dit is nou niet bepaald het moment om netjes aan de voet te moeten lopen, oogcontact met jou te moeten maken of andere trucjes of opdrachten uit te moeten voeren. Je hond is maar met één ding bezig. Een veilige haven vinden is nu het allerbelangrijkste. Het nadeel is dat op dit moment het geheugen juist heel erg sterk én selectief is. Lukt het niet om weg te komen en die veilige haven te bereiken? Dan zal die nare ervaring juist erg goed worden opgeslagen in het geheugen. Je bent op dit moment weer twee stappen achteruit gegaan. Het is aan te raden om bij extreme vormen van (vuurwerk)angst zo snel mogelijk in contact te komen met een gediplomeerd gedragstherapeut en samen planmatig aan de slag te gaan. De situatie kan wel degelijk onhandelbaar worden wanneer je hier geen aandacht aan besteedt.

Zelf trainen met je hond

Wanneer je zelf met je hond aan de slag gaat dan is het goed om juist buiten de vuurwerkmaanden om veel met elkaar te oefenen. Zolang je hond ontspannen is zal er ruimte zijn om te kunnen leren en kun je samen aan de slag gaan. Je zult moeten proberen je hond te leren inzien dat het eigenlijk niet zo bedreigend is. Je wilt je hond leren om anders te reageren op iets wat als beangstigend wordt ervaren. Je zult hiervoor een manier moeten vinden om op dat punt te starten waar je hond nog geen angst ervaart. Bij vuurwerkangst is het extra lastig dat dit onverwachts wordt afgestoken en dat je zelf geen controle over het moment, de afstand en het volume hebt. Dat ga je helaas ook niet krijgen. Des te belangrijker is het om die periode voor te zijn en op zoek gaan naar mogelijkheden die je wel zelf onder controle hebt. Dit kun je doen door buiten de vuurwerkperiode om de geluiden na te bootsen, met of zonder hulpmiddelen, op een zo laag mogelijk volume waarbij je hond nog geen angst ervaart.

Voorkom een hoop ellende

Als angst voor vuurwerk niet wordt behandeld kan het ieder jaar erger worden. Het risico op weglopen tijdens de vuurwerkperiode is dan veel groter. Wees hierop voorbereid en voorkom dat jouw maatje vermist raakt! Ook kan je huisdier angst voor harde geluiden in het dagelijks leven ontwikkelen, waardoor het continu stress heeft en hierdoor erg ongelukkig zal zijn. Door de stresssignalen bij je hond eerder op te merken, kun je beter omgaan met de angst-opbouw voor harde geluiden en felle flitsen.

Lees voor meer informatie ook ons blog Hoe herken je stress bij honden?

Aanvullende tips en mogelijke hulpmiddelen welke je in kunt zetten bij vuurwerkangst:

 • Maak gebruik van speciale training CD’s met vuurwerkgeluiden. Op het internet zijn ook een aantal geschikte video’s te beluisteren waar je mee kunt oefenen.
 • Train met geluiden in en rondom huis zoals knappende ballonnen, rinkelende pannen, fluitjes etc. Doet dit wel op een gepaste afstand en met een goede opbouw van het volume.
 • Maak gebruik van ondersteunende producten die de scherpe kantjes er bij je huisdier vanaf halen. Sommige van deze producten hebben een zekere aanloopperiode nodig, bijvoorbeeld om een spiegel op te bouwen. Om het beste effect te hebben zul je soms nu al moeten starten. Hier informeren we je in de winkel natuurlijk graag over. Voorbeelden zijn:

  • 100% natuurlijke relax tabletten, bijvoorbeeld van Sanal
  • Een verdamper met feromonen voor in huis
  • Een rustgevende halsband zoals die van de Adaptil Calm producten
  • Pet Remedy anti stress spray of doekjes
  • Gezonde beloningen die verrijkt zijn met Bach bloesemextracten, zoals de Renske Eerste Hulp beloningskoekjes.
 • Neem contact op met de dichtstbijzijnde hondenschool of kynologische club en informeer naar de mogelijkheden voor het trainen bij vuurwerkangst.
 • Neem nog snel contact op met een diplomeerde gedragstherapeut om de komende weken nog de nodige kneepjes van een professional bij te leren. Zo kun je er mogelijk nog voor zorgen dat de angst de komende jaarwisseling niet nóg groter wordt. In het nieuwe jaar heb je dan alle tijd en ruimte om zelf met je hond te gaan trainen.
 • Een thundershirt. Deze geeft een bepaalde geruststellende druk op het lichaam van je hond (of kat). Wanneer je gebruik wilt maken van een thundershirt is het belangrijk hier al op tijd mee te trainen. Bepaalde dieren moeten eerst goed aan dit gevoel wennen. Door hier de tijd voor te nemen en het dragen ervan langzaam op te bouwen zal je huisdier er geen hinder meer van ondervinden op het moment van angst, waardoor het zo effectief mogelijk gedragen kan worden tijdens de feestdagen.
 • Rustgevende geluidspeakers zoals Relaxopet. Het gebruik van deze speakers moet vooraf goed opgebouwd worden voor een effectief mogelijke werking.

Heb je vragen over vuurwerkangst bij jouw huisdier? Kom eens langs in de winkel en vraag het de Discus dierenspecialist! Lees ook onze 10 tips om de feestdagen voor je huisdier niet te laten verknallen.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via