Is jouw hond angstig voor vuurwerk? Wacht niet totdat het geknal weer begint maar start nu met trainen. De komende weken zal het geknal namelijk weer flink toenemen. We ontkomen er niet aan. En ieder succes dat je nu met je maatje weet te behalen is binnen! In dit artikel lees je wat je kunt doen om een rustige jaarwisseling met je hond te kunnen hebben.
Het is in de avonden weer eerder donker en daarmee neemt de hoeveelheid vuurwerk wat buiten de toegestane tijden wordt afgestoken ook weer toe. Deze onverwachte knallen kunnen het voor jou en je huisdier goed verpesten. Je maatje weet dondersgoed dat die tijd van het jaar er weer aan zit te komen, helemaal wanneer jouw hond vuurwerkangst heeft. Je zult merken dat je hond alerter wordt en soms zelfs in de avond niet eens meer mee uit wil. ‘We gaan morgen wel baasje, wanneer het weer licht is’. Het donker zorgt er tevens voor dat een flits in de verte of voorbijrazende hulpdiensten ook meteen de nodige angst en stress kunnen aanwakkeren. Voor jouw hond is er geen verschil; de combinatie van felle flitsen en harde geluiden betekent maar één ding en dat is dat de jaarwisseling er weer aan zit te komen.
Dat een hond met angst op dat moment niet meer bereid is om te leren is niet helemaal waar. Je hond zal er vanzelfsprekend wel minder voor open staan. Begrijpelijk ook, want de focus ligt volledig op datgene wat je huisdier angstig maakt. Dit is nou niet bepaald het moment om netjes aan de voet te moeten lopen, oogcontact met jou te moeten maken of andere trucjes of opdrachten uit te moeten voeren. Je hond is maar met één ding bezig. Een veilige haven vinden is nu het allerbelangrijkste. Het nadeel is dat op dit moment het geheugen juist heel erg sterk én selectief is. Lukt het niet om weg te komen en die veilige haven te bereiken? Dan zal die nare ervaring juist erg goed worden opgeslagen in het geheugen. Je bent op dit moment weer twee stappen achteruit gegaan. Het is aan te raden om bij extreme vormen van (vuurwerk)angst zo snel mogelijk in contact te komen met een gediplomeerd gedragstherapeut en samen planmatig aan de slag te gaan. De situatie kan wel degelijk onhandelbaar worden wanneer je hier geen aandacht aan besteedt.
Wanneer je zelf met je hond aan de slag gaat dan is het goed om juist buiten de vuurwerkmaanden om veel met elkaar te oefenen. Zolang je hond ontspannen is zal er ruimte zijn om te kunnen leren en kun je samen aan de slag gaan. Je zult moeten proberen je hond te leren inzien dat het eigenlijk niet zo bedreigend is. Je wilt je hond leren om anders te reageren op iets wat als beangstigend wordt ervaren. Je zult hiervoor een manier moeten vinden om op dat punt te starten waar je hond nog geen angst ervaart. Bij vuurwerkangst is het extra lastig dat dit onverwachts wordt afgestoken en dat je zelf geen controle over het moment, de afstand en het volume hebt. Dat ga je helaas ook niet krijgen. Des te belangrijker is het om die periode voor te zijn en op zoek gaan naar mogelijkheden die je wel zelf onder controle hebt. Dit kun je doen door buiten de vuurwerkperiode om de geluiden na te bootsen, met of zonder hulpmiddelen, op een zo laag mogelijk volume waarbij je hond nog geen angst ervaart.
Als angst voor vuurwerk niet wordt behandeld kan het ieder jaar erger worden. Het risico op weglopen tijdens de vuurwerkperiode is dan veel groter. Wees hierop voorbereid en voorkom dat jouw maatje vermist raakt! Ook kan je huisdier angst voor harde geluiden in het dagelijks leven ontwikkelen, waardoor het continu stress heeft en hierdoor erg ongelukkig zal zijn. Door de stresssignalen bij je hond eerder op te merken, kun je beter omgaan met de angst-opbouw voor harde geluiden en felle flitsen.
Lees voor meer informatie ook ons blog ‘Hoe herken je stress bij honden?’
Heb je vragen over vuurwerkangst bij jouw huisdier? Kom eens langs in de winkel en vraag het de Discus dierenspecialist! Lees ook onze 10 tips om de feestdagen voor je huisdier niet te laten verknallen.
Katten staan bekend als echte krabbers. Een kat krabt niet uit kwaadheid, maar uit natuurlijke behoefte. Lees hier waarom krabpal...
Kunnen honden het eigenlijk ook koud hebben? Hebben ze net als ons extra hulp nodig om goed warm te blijven? En hoe herken je eige...
Katten kunnen in de winter prima naar buiten. Maar let wel op; in de winter schuilen er wel een aantal gevaren voor je kat. In dit...