0 items

Een kat in huis? Dit moet elk kattenbaasje weten

28 mrt. 2018

Katten zijn prachtige dieren. Elegant, eigenzinnig en nog schattig ook! Deze eigenschappen zijn voor veel mensen een reden om een kat te nemen. Maar een kat is geen speelgoed. Als baasje heb je een verantwoordelijkheid om je kat gezond én gelukkig te houden. En dat gaat niet vanzelf.


Helaas denken sommige mensen te makkelijk over het nemen van een kat. Bijvoorbeeld omdat je katten niet uit hoeft te laten, zoals een hond. Maar vergis je niet: een kat heeft net zoveel verzorging, aandacht en liefde nodig als andere huisdieren. Wil je graag een kat? Houd dan in ieder geval rekening met de volgende punten:

Ga naar de dierenarts
Of je nou een kitten neemt of een kat uit het asiel haalt, het is altijd een goed idee om meteen even langs de dierenarts te gaan. Hij of zij kan je vertellen of je kat gezond is en welke vaccinaties eventueel nodig zijn om ziektes te voorkomen. Raadpleeg de dierenarts ook bij afwijkend gedrag, bijvoorbeeld als je kat weinig eet of drinkt. Of als je kat zich verstopt terwijl ‘ie normaal altijd vrolijk in het rond dartelt. Dit kan erop wijzen dat er iets mis is.

Complete voeding en vers water
Voor het welzijn van je kat is niets zo belangrijk als verantwoorde voeding en vers drinkwater. Gelukkig hoeft goed kattenvoer echt geen fortuin te kosten. Zo heeft Total Bite uitgebalanceerde kattenbrokken die perfect zijn afgestemd op de levensfase van je kat. Je kunt een kat namelijk niet een heel leven lang dezelfde voeding geven. In elke levensfase (junior tussen de 2 en 12 maanden, volwassen vanaf 1 jaar en senior vanaf 7 jaar) heeft je kitten of kater specifieke voedingstoffen nodig.

  • Een kitten is nog volop in de groei. In het eerste levensjaar moet een kat dus extra calcium en eiwitten binnenkrijgen voor de ontwikkeling van sterke botten, een goed gebit en gezonde spieren en gewrichten.
  • Voeding voor volwassen katten moet extra omega 6-vetzuren en zink bevatten voor een gezonde vacht en huid. Ook is het essentieel dat er genoeg mineralen inzitten; deze houden de urinewegen gezond.
  • Komt je kat op leeftijd? Kies dan voer met chondoroitine of glucosamine voor soepele gewrichten, extra taurine voor een gezond hart en extra vitamines ter ondersteuning van het afweersysteem. Zo blijft je senior vitaal en kan je nog vele jaren van je huisdier genieten.

Neem de verzorging serieus
Dat eten en drinken moet er ook weer uit. Voor een kat is een schone kattenbak cruciaal. Maak deze dus regelmatig schoon, liefst meerdere keren per dag. Daarmee doe je je kat een groot plezier en voorkom je dat ’ie elders zijn behoefte doet. Zorg er ook voor dat je kat altijd goed bij de kattenbak kan. Zet ’m dus bijvoorbeeld niet in een kamer waarvan de deur dicht kan vallen als je niet thuis bent. Dan is de kans aanwezig dat je tapijt als toilet fungeert.

Het is ook een must om de vacht goed te verzorgen. Zeker langharige katten moet je minstens één keer per week goed borstelen of kammen. Onthoud bovendien dat een stralende vacht en een gezonde huid van binnenuit komen. Dit begint eigenlijk altijd bij de juiste voeding. Ook hier geldt: de levensfase bepaalt welke voedingsbehoeften je kat van nature nodig heeft. Met de voeding van Total Bite geef je je kat een sterke basis voor een optimale gezondheid. En dat zie je terug!

Voorkom eenzaamheid en verveling
Je kunt niet altijd thuis zijn. Daarom is het belangrijk dat je huis geschikt is voor katten. Zo moet je kat genoeg ruimte hebben om te spelen. Dit geldt helemaal als je kat niet naar buiten kan, bijvoorbeeld omdat je in een flat woont of in de buurt van een drukke weg. Daarnaast is het voor je kat fijn als ’ie genoeg speeltjes heeft om zichzelf mee te vermaken. Ook een krabpaal met ligplekje en een raam met een mooi uitzicht zijn geen overbodige luxe.

Veel fokkers geven een kitten niet mee als het de enige kat is bij jou thuis. Dat vinden ze zielig. Uiteraard kan een kat ook heel gelukkig zijn zonder speelkameraadje. Maar dan moet je als baasje wel extra je best doen om eenzaamheid en verveling te voorkomen.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Vuurwerk dat rond Oud en Nieuw wordt afgestoken, schrikt miljoenen vogels af, binnen en buiten. Lees dit artikel voor tips bij vuurwerkangst en -overlast voor vogels.De vrijkomende dampen van het gourmetstel of grillplaat zijn schadelijk en zelfs dodelijk voor je vogel! In dit artikel leggen we je uit waarom.

Katten zijn gevoelig voor veranderingen en onverwachte situaties. Lees in dit artikel hoe je Beaphar CatComfort ter ondersteuning bij vuurwerkangst in kunt zetten.

Deel via