Welke vitaminen heeft een kat nodig?

Net als voor mensen is het voor katten erg belangrijk om genoeg vitaminen binnen te krijgen. Over het algemeen bevat kattenvoeding voldoende vitaminen. Echter, wanneer de kat ziek is geweest, is het raadzaam om de kat extra vitaminen te geven.

In dit artikel lees je meer over:

  • Het geven van vitamine aan je kat
  • Welke vitamine bestaan voor katten
  • Wat het doel is van de vitamine
  • Het belang van taurine in kattenvoeding


Vitaminen voor je kat

Vitaminen voor katten zijn onder te verdelen in twee verschillende groepen. Vitamine B en C zijn in water oplosbaar en vitamine K, A, D en E zijn in vet oplosbaar (een handig ezelsbruggetje hiervoor is het woord kade). Het is wel heel belangrijk om erop te letten dat de kat niet te veel vitaminen binnen krijgt, want ook dit kan weer schadelijk voor de gezondheid zijn. Voor katten is het daarnaast ook heel belangrijk dat de kattenvoeding voldoende taurine bevat.


Vitamine B bij katten

Vitamine B bij katten is onder te verdelen in acht verschillende soorten: B1, B2, B3, B5, B6, B8 of H, B11 en B12. Een tekort aan vitamine B1 kan bij katten voor gewrichtsproblemen zorgen en vervelende krampen veroorzaken. Bij jongere katten kan een tekort aan vitamine B6 en B12 voor groeistoornissen zorgen. Een tekort aan vitamine B2 kan een verminderde eetlust tot gevolg hebben, waardoor de kat erg snel kan vermageren. Wanneer je kat een gebrek aan alle vitamine B heeft, kan dit leiden tot een verstoorde leverfunctie of eczeem. Het geven van rauwe zoetwatervis of haring is af te raden. Deze rauwe vissen bevatte namelijk een stofje wat vitamine B1 bij je kat weer afbreekt.

0001000397.jpgVitamine B8 of vitamine H wordt ook wel biotine genoemd. Biotine zorgt voor een glanzende en gezonde vacht van je kat. Ook speelt biotine een belangrijke rol in de stofwisseling. Een tekort kan namelijk leiden tot huidveranderingen of haaruitval. Wanneer je kat gezond is, maakt je kat zelf voldoende biotine aan.


Katten en Vitamine C

Voor een kat is het nooit nodig om extra vitamine C te geven. Dit komt doordat katten, in tegenstelling tot mensen, zelf vitamine C aan kunnen maken. Hierdoor kan er nooit een tekort in het lichaam van je kat optreden en is het dus niet nodig om dit aanvullend aan te bieden.


Vitamine K en de kat

Net als bij mensen speelt vitamine K een belangrijke rol bij het bloedstollingsproces bij de kat. Het is dus verstandig om je kat extra vitamine K door de dierenarts te laten geven, wanneer de kat zich heeft verwond.


0001007905.jpgVitamine A voor katten

Mensen en honden kunnen vitamine A uit B-carotine halen. Hier zijn katten niet toe in staat. Katten moeten dus vitamine A via het voedsel opnemen (vooral uit dierlijke producten). Daarom is het niet verstandig om je kat alleen maar vegetarisch voer te geven. Vitamine A is voor katten heel erg belangrijk, omdat het een grote rol speelt bij het herstel van lichaamsweefsel.


Een tekort aan vitamine A kan leiden tot voortplantingsproblemen, problemen met de ogen en de vacht en een verminderd afweersysteem. Dit zal alleen zelden optreden, omdat het complete kattenvoer (blik en droogvoer) voor katten vrijwel altijd wel voldoende vitamine A bevat. Het kan echter wel gevaarlijk zijn wanneer je kat teveel vitamine A binnenkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je kat af en toe rauwe lever eet, want dit bevat heel veel vitamine A. Je kat zal hier erg sloom door worden. Wanneer de kat voor een langere tijd een overdosis vitamine A binnenkrijgt is het mogelijk dat het zachte weefsel verandert in hard bot wat zelfs tot het overlijden van de kat kan leiden.


Vitamine D en je kat

Katten kunnen net als mensen onder invloed van uv-straling zelf vitamine D produceren (honden kunnen dit niet). Vitamine D bevordert de opname van calcium en fosfor. Deze twee mineralen zijn erg belangrijk voor de botten en het skelet van je kat. Kattenvoeding bevat gelukkig ook voldoende vitamine D, dus een tekort zal zelden optreden. Een overschot aan vitamine D kan ervoor zorgen dat de halswervels van de kat gaan vergroeien, wat erg pijnlijk is!

Meer weten? Lees hier alles over goede kattenvoeding!


Katten en Vitamine E

Vitamine E is een natuurlijke antioxidant en beschermt belangrijke stoffen in het lichaam van de kat. Ook speelt vitamine E een grote rol bij de voorplanting van katten. De behoefte aan vitamine E van een kat neemt toe als de kat eten krijgt dat meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. De meeste katten houden van tonijn in olie, maar wanneer je kat teveel tonijn eet zorgt dit voor een tekort aan vitamine E wat weer een negatief gevolg zal hebben op de vetafzetting van je kat.


Taurine bij de kat

0001054641.jpg

Taurine is geen vitamine, maar een soort aminozuur. Katten kunnen zelf deze taurine niet aanmaken, waardoor katten taurine met de voeding binnen moeten krijgen. Katten kunnen dit zelf alleen uit dierlijk eiwitten of uit een synthetische vorm van taurine opnemen. Taurine is nodig bij veel verschillende processen in de cellen, nieren, hersenen, spieren, hart, milt, pancreas, ogen en lever van de kat. Taurine is onmisbaar in de dagelijkse voeding die jij aan je kat geeft.


Voor vragen, tips en adviezen over dit onderwerp ben je altijd welkom in de Discus Dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via