Zo bereid je je hond of kat voor op vuurwerk

Oud en nieuw is voor huisdieren vaak een bron van stress. Hoewel je je dier niet kunt uitleggen wat die harde knallen zijn, kun je als baasje je huisdier wel voorbereiden om de dag zo ontspannen mogelijk door te komen.

CD met harde geluiden

Om je hond of kat op een veilige manier kennis te laten maken met harde knallen zijn er speciale cd’s met vuurwerk en onweer geluiden. Zo kun je je dier geleidelijk laten wennen aan de geluiden die bij de jaarwisseling horen.Anti-stress

Voor een extra steuntje in de rug zijn er ook diverse natuurlijke kalmeringsmiddelen of aangepaste voeding. Druppels of spray op basis van bachbloesem zijn een makkelijke manier om de innerlijke onrust bij je hond of kat weg te halen. De druppels kunnen het beste rechtstreeks in de bek worden gedaan. Ook zijn er diverse homeopathische middelen en hondenvoedingen die een mix van natuurlijke kruiden bevatten die rustgevend werken. Ook het gebruik van een Thundershirt bij honden en katten kan uitkomst bieden. Dankzij de lichte en constante druk die het shirt uitoefent, wordt je huisdier rustig. Vraag jouw Discus dierenspeciaalzaak wat het beste werkt voor jouw huisdier.Pension boeken

Veel pensions liggen in een afgelegen gebied waar geen vuurwerkoverlast is. Een nachtje in een vreemde omgeving kan ook spannend zijn voor je hond of kat. Je moet jezelf als baasje goed afvragen waar je hond of kat de meeste rust ervaart: thuis met enge geluiden of in een vreemde omgeving zonder harde geluiden?Oudejaarsavond

Als baasje kun je op Oudejaarsavond zelf ook nog een aantal dingen doen om je hond of kat gerust te stellen. Het klinkt misschien als een open deur maar de vermissingen op Oud & Nieuw liegen er niet om: houd je hond daarom aangelijnd die dag en sluit het kattenluikje voor je kat. Eigenlijk al vanaf het moment dat er vuurwerk verkocht wordt is het belangrijk om er alles aan te doen te voorkomen dat jouw huisdier wegloopt tijdens de vuurwerkperiode.Andere tips:

  • Laat je hond niet alleen thuis als hij angstig is.
  • Vraag jongeren in de buurt die vuurwerk afsteken rekening te houden met jouw hond of kat.
  • Houd je kat binnen, sluit het kattenluikje en zorg dat er een kattenbak aanwezig is.
  • Neem je hond die dag mee voor een grote ronde in een buitengebied. Zo kan hij zorgeloos zijn energie kwijt en zal hij thuis rustiger zijn.
  • Laat je hond of kat zelf een plekje in het huis zoeken waar hij zich veilig voelt. Of dit nu achter de bank of onder het bed is, gun hem zijn zelfgekozen plek.
  • Verdoezel prikkels van buitenaf. Dus sluit je gordijnen, zet een muziekje op en laat het licht aan. Op die manier komen vuurwerkgeluiden en lichtflitsen minder direct binnen.
  • Ga niet mee in de angst van je hond of kat. Het is goed om je huisdier gerust te stellen en de nodige steun te bieden, dit hebben ze echt nodig, maar verlies jezelf er niet in.
  • Geef je hond een lekkere kluif waar hij lang mee bezig is als afleiding.
  • Maak een uitgebreid spel of snuffeldoos met snacks en speeltjes om je huisdier af te leiden en bezig te houden.

Heb je vragen over vuurwerkangst bij jouw huisdier? Kom eens langs in de winkel en vraag het de Discus dierenspecialist!

Bekijk ook onze tipclip 'Wat te doen bij vuurwerkangst bij huisdieren' en lees ook onze andere artikelen met informatie en tips over vuurwerkangst bij honden, katten en andere (huis)dieren.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via