De winter kan soms erg koude dagen en nachten voor ons in petto hebben. We weten vaak goed vanaf wanneer en waarmee we onszelf moeten beschermen, maar hoe kunnen we onze huisdieren beschermen tegen winterse neerslag en temperaturen ver onder nul? En vanaf wanneer is dit nodig?
In dit artikel lees je of en welke voorzorgsmaatregelen jij voor de volgende dieren kunt treffen om zo goed voorbereid te zijn op winterse kou:
Wanneer jouw konijnen buiten verblijven kun je nog wel voor wat meer bescherming zorgen. Zo vinden ze het vaak erg prettig om zich goed in een dikke laag natuurstro in te kunnen graven en is het belangrijk dat er geen koude wind in het verblijf kan blazen.
Het nachthok dient al wind- en waterdicht te zijn, maar bij temperaturen onder nul en een koude wind is het ook prettig om het open deel wat meer af te schermen zodat de kou niet het hok in waait. Houd er verder rekening mee dat een konijn altijd over vers drinkwater moet kunnen beschikken en dit in de winter steeds weer opnieuw zal bevriezen. Controleer en ververs het water daarom meerdere keren op een dag.
Voor drinkflesjes zijn er in de Discus dierenspeciaalzaak speciale beschermhoezen te verkrijgen die voorkomen dat het water en het tuitje in de drinkfles bevriest.
Bekijk ook: 'TipClip - Bescherm je konijn tegen vrieskou'
Meerdere cavia’s bij elkaar houden is natuurlijk altijd aan te raden, ook zullen ze zich samen met elkaar beter warm kunnen houden. Een dikke laag stro of eventueel een speciaal warmtekussen in het verblijf wordt door veel knaagdieren ook erg gewaardeerd wanneer het kouder is.
Om te voorkomen dat je hamster in een winterslaap gaat moet je ervoor zorgen dat de omgevingstemperatuur ongeveer boven de 15 graden Celsius blijft. Veel hamsters vinden het fijn om met hamsterbedding een nestje te bouwen. Het bedje beschermt tegen tocht en verkoudheid en geeft warmte voor een heerlijke slaap.
Ook is het belangrijk dat de hamsters gedurende de dag voldoende lichturen meepakken, zodat ze ook hierom niet het idee kunnen krijgen dat het winter is.
Voor de meeste honden is dit allemaal geen probleem en zullen ze wanneer ze buiten gewoon in beweging blijven en lekker actief zijn, niet tot nauwelijks hinder ondervinden van winterse weersomstandigheden.
Honden met een dunne vacht, of zelfs geen ondervacht, maar ook hele jonge, oude of zieke honden, kunnen het buiten wel degelijk erg koud krijgen. Je merkt dit vaak direct doordat je ze flink ziet rillen. Het lichaam werkt dan hard om de temperatuur op peil te krijgen. Voor deze honden is het erg prettig wanneer ze, bijvoorbeeld met een winterjas, wat extra bescherming tegen de kou geboden krijgen.
Lees ook: '7 tips voor je hond in de winter'
Wanneer jouw kat buiten mag komen kun je dit in de winter dus ook gewoon toestaan. Het is dan wel belangrijk dat je kat altijd de mogelijkheid heeft om weer naar binnen te kunnen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kattenluikje.
Wanneer je kat niet naar binnen kan zal het verder gaan zoeken naar een andere warme plek die wel te bereiken is. Hier worden vaak niet de meest handige plekken voor uitgekozen, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de schuur van de buurman of een warm motorblok van een net geparkeerde auto. Controleer in de winter altijd even voordat je wegrijdt of er geen kat onder de auto zit en klop voor de zekerheid een keer op de motorkap.
Lees ook: 'Volièrevogels in de winter'
Voor meer tips helpt de specialist in de Discus winkel je natuurlijk graag verder! In de dierenspeciaalzaak zijn ook handige hulpmiddelen verkrijgbaar zoals een warmteplaat om te voorkomen dat het water in de drinkfontein bevriest.
Ook zijn de ene vissoorten beter tegen de winter bestand dan andere. Jonge goudvissen en vissoorten die uit de goudvis zijn gekweekt kun je het beste voor de winter naar binnen halen. Volwassen goudvissen kunnen in de winter prima in voldoende diepe vijvers blijven, mits de temperatuur niet onder de 6 graden Celsius komt. De meeste inheemse vissoorten kunnen buiten blijven en gaan bij een watertemperatuur onder de 5 graden Celsius in een soort winterslaap.
Vergeet daarnaast de tuinvogels niet! Meer informatie over het bijvoeren van de vogels in de tuin lees je in het volgende artikel: 'Tuinvogels bijvoeren in de herfst en winter'
Voor overige vragen, tips én advies op maat ben je van harte welkom in de Discus dierenspeciaalzaak!
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan.
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.