Huisvesting en voeding van jouw dwergpapegaai

De Engelse benaming voor dwergpapegaai of Agapornis is "lovebird". Zij doen hun naam eer aan: het zijn vogeltjes die het liefst in koppeltjes leven. Als een mannetje en vrouwtje elkaar mogen zullen ze heel veel aan elkaars gezelschap hebben en vaak samen zitten te kroelen. Wij geven je een aantal tips over de huisvesting en het voer voor agaporniden.


Huisvesting

Er zijn verschillende modellen vogelkooien voor de dwergpapegaai verkrijgbaar.
  • Kies voor een ruime kooi (minimaal 50 x 35 x 60 cm hoog), waarvan de tralies horizontaal lopen, voor veel klimplezier met stevige liefst houten zitstokken.
  • De kooi moet op een vocht- en tochtvrije plaats gezet worden, zonder dat de zon de hele dag in de kooi schijnt. Als dat toch zo is, zorg dan voor een schaduwplekje.
  • Zet of hang de kooi op ooghoogte, je doet daarmee de vogels echt een plezier.
  • Een dwergpapegaai voelt zich het prettigst met een dichte achterwand, zet of hang de kooi liever niet in een open ruimte of voor het raam.
  • Een nestkast in de kooi wordt ook graag gebruikt als slaapplaats.

Als bodembedekking worden i.p.v. schelpenzand steeds vaker plantaardige korrels gebruikt of beukensnippers (met milieukeur, dan kan alles bij het schoonmaken in de groencontainer). Deze bodembedekking stuift veel minder en neemt beter vocht op. Over deze bodembedekking strooien we wat vogelgrit met maagkiezel, nodig voor de mineralen en een optimale spijsvertering. Je kunt het vogelgrit ook door het voer mengen.

Gezonde voeding

Dwergpapegaaien zijn zaadeters en het hoofdvoer voor dwergpapegaaien bestaat dan ook uit een mengsel van zaden die zij ook in de natuur eten. Agaporniden pellen het zaad, de zaaddopjes blijven in het voerbakje achter. Blaas elke dag deze lege zaaddopjes weg en vul ze aan als ze weer bijna op zijn. Naast dit hoofdvoer bestaat de dagelijkse voeding voor I/3e deel uit ei-krachtvoer. In dit ei-krachtvoer zitten o.a. dierlijke eiwitten die van groot belang zijn voor de conditie van je vogel. Ook trosgierst (zaden in de halmen) mag in de kooi niet ontbreken, het is heel gezond en geeft jouw dwergpapegaaien een goede afleiding. Zonnepitten mogen, vanwege het hoge oliegehalte, slechts een paar per dag, als traktatie gegeven worden.



Ondanks dat agaporniden niet veel drinken, moet je toch iedere dag het drink- en badwater verversen (niet te koud). Verder maakt een mineraalblokje en wat knabbeltakjes van wilgenhout het menu compleet. Ook groenvoer en fruit mag je aan jouw dwergpapegaaien geven, maar wel steeds zeer kleine stukjes. Door het eten van teveel of nat groenvoer, kan hij diarree krijgen.


Snacken

Voor dieren die in een beperkte ruimte leven is het belangrijk dat ze niet te veel snacken. Toch wil je ze wel eens verwennen. Er zijn diverse snacks te koop. Laat je goed adviseren en overdrijf niet. Geef hem nooit meer dan 20% snacks van zijn dagelijkse voeding.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan. 

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.

Deel via