Zijn eikels giftig voor honden?

Na de zomer vallen de bladeren en eikels volop van de bomen. De straten en bospaden vullen zich met vele geuren en kleuren en de herfst is in aantocht. Dit brengt prachtige beelden met zich mee, maar helaas ook enkele gevaren. De meeste honden vinden het namelijk erg lekker om van eikenblad en eikels te snoepen, maar wist jij dat deze giftig kunnen zijn voor honden?

In dit artikelen vertellen we je meer over:

 • Het spelen met eikels en eikenblad
 • Waarom eikels giftig zijn
 • De symptomen van eikelvergiftiging
 • Andere gevaren van eikels
 • Hoe je voorkomt dat jouw hond eikels eet


Mogen honden eikels eten?

Nee. Honden mogen geen eikels eten, want dit kan erg gevaarlijk zijn. In de herfst kom je tijdens het uitlaten vast en zeker veel eikels tegen en dat is niet gek want ze vallen in grote aantallen uit de bomen. Honden vinden het vaak erg leuk om met deze eikels te spelen en een aantal eten de eikels zelfs op. Dat kan heerlijk smaken maar brengt wel een gevaarlijk risico met zich mee. Eikels en eikenbladeren zijn namelijk giftig en het eten hiervan kan ernstige gevolgen hebben voor jouw hond.


Hoe giftig zijn eikels voor mijn hond?

Eikels, en ook het blad van de eikenboom, bevatten een giftige stof genaamd tanninezuur of looizuur. Bij een verhoogde dosis kan deze stof giftig zijn voor honden. Hoeveel eikels specifiek voor jouw hond gevaarlijk zijn is niet te zeggen. Wat wel geldt is dat hoe groener de eikel is, hoe meer tannine deze bevat waardoor juist deze eikels erg veel schade kunnen veroorzaken. Een oudere eikel die bruin is zal niet direct een probleem vormen, maar kunnen wel nog steeds giftig zijn. Blijf dus altijd goed opletten of je hond tijdens de wandelingen niet op eikels kauwt.


Symptomen eikelvergiftiging

Een eikelvergiftiging kan mildere problemen geven zoals braken of buikpijn, maar het kan ook leiden tot o.a. ernstig nierfalen. Heb jij heerlijk samen gewandeld en twijfel je of jouw hond eikels heeft gegeten? Let dan op de volgende symptomen:
 • Rusteloos gedrag
 • Buikpijn (gevoelige aangespannen buik of een kromme rug)
 • Diarree
 • Braken/misselijkheid
 • Gebrek aan eetlust
 • Verlammingsverschijnselen
 • Stijfheid

Wanneer je de symptomen van een eikelvergiftiging ziet is lastig te zeggen. Gemiddeld treden de symptomen tussen 1 tot 6 uur na het eten van de eikels op, maar dat is niet bij iedere hond zo. In sommige gevallen kunnen honden zelfs pas 2 dagen later symptomen ontwikkelen. Wanneer je hond een eikel heeft opgegeten is het belangrijk je hond goed in de gaten te houden en bij verschijnselen óf bij twijfel contact op te nemen met je dierenarts voor een controle.


Wist je dat paddenstoelen ook giftig zijn? Bekijk ook: Help, mijn hond heeft paddenstoelen gegeten!


Blokkades door eikels

Naast dat eikels een giftige stof bevatten is er nog een reden om op te passen dat je hond deze niet eet. Honden kunnen door het eten van eikels ook verstopping in de darmen krijgen. De eikel kan hier vast komen zitten als deze te groot is. Mocht dit het geval zijn dan kan de blokkade vaak alleen operatief verwijderd worden. Een darmblokkade bij je hond is te herkennen aan het hebben van weinig ontlasting en een opgezwollen buik. Daarnaast kan de scherpe schil van de eikel tegen het darmvlies komen wat voor irritatie zorgt en een ontsteking kan veroorzaken.


Hoe voorkom ik dat mijn hond eikels eet?

Wanneer jouw hond graag met eikels speelt of deze regelmatig opeet is het belangrijk je hond te leren dit niet te doen. Zorg ervoor dat je hond niet de kans krijgt om op eikels te kauwen of om deze op te eten. Voorkomen is in deze écht beter dan genezen!


0001304744.jpg

Je kunt tijdens jullie wandelingen een alternatief meenemen zoals het favoriete speeltje van je hond of een lekkere snack. Je hond zal deze interessanter vinden dan de eikels op de grond. Zodra jouw hond te veel interesse in de eikels toont kun je het alternatief aanbieden zodat je hond de eikels vergeet en negeert.


0001320576.jpg

Ben je bang dat jouw hond toch nog eikels opeet, houd hem dan zoveel mogelijk aan de riem op plekken waar veel eikels liggen. Zo heb jij altijd goed zicht op je hond en kun je sneller ingrijpen wanneer er toch stiekem van de eikels wordt gesnoept.


Wil je meer informatie over dit onderwerp of ben je op zoek naar leuke manieren om je hond af te leiden tijdens het wandelen? Kom eens langs bij een van onze Discus winkels voor professioneel advies en een breed assortiment aan leuke speeltjes en snacks.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via