Het perfecte maatje

Je huisdier ís misschien wel het perfecte maatje, maar hééft deze ook het perfecte maatje? Naar schatting is maar liefst 40% van de huisdieren te dik. En pas op; ondergewicht is net zo schadelijk als overgewicht. Wanneer je huisdier goed op gewicht is, is deze veel minder vatbaar voor ziekten, blessures en gezondheidsproblemen. Een huisdier met over- óf ondergewicht leeft mogelijk niet zo lang als een gezond huisdier. Wees je daar bewust van!

Heeft jouw huisdier het perfecte maatje?

Het ideale gewicht voor honden of katten verschilt per leeftijd, geslacht en ras. Zelfs binnen deze rassen kunnen de verschillen per individu groot zijn. Gewicht zegt natuurlijk lang niet alles en wegen is niet de enige manier om te controleren of het dier goed op gewicht is. Bij mensen gebruiken we de BMI, de Body Mass Index, om te bepalen of iemand overgewicht heeft. Voor honden en katten wordt de lichaamsconditiescore, de Body Condition Score (BCS) gebruikt. Een gezond gewicht is tenslotte meer dan enkel een getal op de weegschaal.

Het ideale gewicht of het streefgewicht is hoeveel je hond of kat idealiter mag wegen om in gezonde conditie te verkeren. Het streefgewicht bepaal je aan de hand van het huidige gewicht, de lichaamsconditiescore en de richtlijn passend bij het formaat van het dier. Hierbij moet je rekening houden met de lichaamsbouw en castratie/sterilisatie.

Op de BCS-kaart kun je zien of jouw huisdier in goede conditie is.

  1. De ribben, ruggenwervels, bekken en andere uitstekende botdelen zijn goed zichtbaar en niet bedekt met een vetlaag. Het dier heeft een duidelijke taille en opgetrokken buik.
  2. De ribben zijn goed voelbaar en bedekt met een normale vetlaag. De taille is van boven goed zichtbaar. Vanaf de zijkant gezien is de buik opgetrokken.
  3. De ribben zijn voelbaar en bedekt met een te dikke vetlaag. De taille is van boven niet duidelijk zichtbaar. Vanaf de zijkant gezien is de buik licht opgetrokken.
  4. De ribben zijn met moeite voelbaar en bedekt met een zeer dikke vetlaag. Het dier heeft vetafzettingen op de rug, nek, borstkas en aan de staartbasis. De taille is van boven niet zichtbaar. Vanaf de zijkant gezien is de buikomvang duidelijk toegenomen.
Welk vergelijkbaar formaat heeft de hond?
Formaat = Chihuahua, dan gemiddeld gewicht = 1,5 – 3 kg
Formaat = Jack Russel, dan gemiddeld gewicht = 6 – 8 kg
Formaat = Beagle, dan gemiddeld gewicht = 10 – 15 kg
Formaat = Labrador, dan gemiddeld gewicht = 25 – 35 kg
Formaat = Rottweiler, dan gemiddeld gewicht = 40 – 55 kg
Formaat = Sint-bernard, dan gemiddeld gewicht = 55 – 85 kg

Welk formaat heeft de kat?
Formaat = Kleine kat, dan gemiddeld gewicht = 2 - 3 kg
Formaat = Grote kat, dan gemiddeld gewicht = 4 - 7 kg

Advies op maat

Denk je dat jouw maatje niet op het juiste gewicht is? Door de maten te meten kun je het ideale gewicht weten. Kom naar de Discus dierenspeciaalzaak voor een gratis gewichtscheck inclusief weeg- en meetmoment. Samen met één van onze medewerkers wordt het gewicht gewogen en de maten gemeten. Wij helpen je graag met advies op maat!

Bekijk hier de Discus locaties met een weegschaal op alfabetische volgorde van plaatsnaam:

Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 25-08-2022

Gewicht in goud waard

Onze huisdieren verdienen het om zo nu en dan even wat extra aandacht te krijgen. Je krijgt er als eigenaar tenslotte ook zo ontzettend veel voor terug! Ze zijn dan echt hun gewicht in goud waard, niet?


Verwen jij jouw hond of kat ook graag met wat lekkers? Dat is helemaal niet erg, maar weet wat je geeft! Mag het voor jouw maatje een maatje minder? Streef dan tijdens het afvallen naar een maximale gewichtsafname van 2% per week om dit verantwoord en geleidelijk te doen.

Of het streefgewicht behaald wordt of niet, onderstaande baasjes hebben in ieder geval hét perfecte maatje al in hun bezit!