10 tips voor stressvrije feestdagen

Gezelligheid, heerlijk eten en cadeautjes. De feestdagen, daar kijken we allemaal naar uit, toch? De laatste weken blijken vaak de meest drukke/stressvolle periode van het jaar. En niet alleen bij ons lopen de spanningen hoog op. Ook onze huisdieren voelen onze veranderende lichaamstaal: drukke en gestreste mensen. De routine die een hond en kat nodig hebben wordt door ons verstoord. Ze herkennen bepaalde dingen niet meer en dat maakt hen angstig en zorgt voor stress.


Feestmaand is dus stressmaand!

En dan hebben we het nog niet eens over de angst en paniek die honden en katten ervaren bij harde knallen en felle lichtflitsen tijdens Oud en Nieuw. Eén van de grootste stressveroorzakers! Als angst voor vuurwerk niet wordt behandeld kan het elk jaar erger worden. Ook is het risico op weglopen tijdens de vuurwerkperiode veel groter. Jouw huisdier kan angst ontwikkelen voor harde geluiden in het dagelijks leven, waardoor het continu stress heeft en hierdoor erg ongelukkig is.


10 tips voor stressvrije feestdagen

Gelukkig kun jij als eigenaar veel doen om het voor jouw hond of kat een stukje aangenamer te maken tijdens de feestdagen. Wij hebben 10 tips op een rijtje gezet om de feestdagen voor iedereen zo gezellig mogelijk te kunnen maken.


Tip 1 - Creëer een veilige en comfortabele schuilplaats
0001022595.jpgDit is een plekje waar de hond of kat beschermd is tegen flitsen en harde geluiden. Een mandje of bench is een geschikte optie om als veilige haven te gebruiken. Hier kan eventueel een deken of handdoek overheen gelegd worden voor extra afzondering.


Tip 2 - Maak gebruik van (vuurwerk)training
Langdurige angst en stress kunnen leiden tot een blijvende fobie. Met name angst wordt steeds erger en erger en het lijkt erop dat de klok niet meer teruggedraaid kan worden. Langdurige angst en fobieën kunnen het welzijn van je huisdier aantasten en de relatie met het gezin verstoren. Het is daarom naast het tijdig herkennen van stress bij dieren, essentieel om door middel van training vuurwerkangst te verminderen of te voorkomen.


Tip 3 - FELIWAY en ADAPTIL als ondersteuning

feliway-optimum-verdamper-verpakking

Gebruik producten die katten en honden op natuurlijke wijze ondersteunen. De producten van FELIWAY® (voor katten) en ADAPTIL® (voor honden) bevatten geruststellende feromonen die katten en honden ondersteuning bieden in deze voor hun stressvolle maand.

adaptil-verdamper

FELIWAY en ADAPTIL helpen jouw huisdier op een natuurlijke wijze omgaan met stressvolle situaties en zijn dus ideaal in te zetten bij vuurwerkangst. De producten werken ontspannend, voorkomen/ verminderen stress en zijn veilig en niet verdovend.


Tip 4 - Controleer of de chipgegevens up-to-date zijn
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe goed je ook oplet, sommige dieren weten toch op de een of andere manier te ontsnappen. Als de chipgegevens up-to-date zijn kan de eigenaar snel gevonden worden en is jouw geliefde viervoeter hopelijk snel weer veilig bij je thuis. Lees ook onze tips om het weglopen van huisdieren in de decembermaand te voorkomen.


Tip 5 - Laat honden aangelijnd uit
We horen veel te vaak dat er vuurwerk naar dieren gegooid wordt, wat angst voor vuurwerk/harde geluiden tot gevolg kan hebben. Langdurige angst kan zelfs leiden tot een algehele toestand van onrust en een blijvende fobie.

8052990181926-cp-leash-crtlgr15120cm

Probeer deze situaties zoveel mogelijk te ontwijken. Laat je hond dus alleen aangelijnd uit op plaatsen waar weinig (het liefst geen) vuurwerk wordt afgestoken. In het bos bijvoorbeeld.


Tip 6 - Sluit alles af
Ramen, deuren, rol- en kattenluiken en gordijnen, alles mag dicht. Zo kun je de flitsen en knallen van het vuurwerk zo veel mogelijk buiten houden. Daarnaast helpt het ook om het licht aan te doen en de radio/tv aan te zetten. Tip: Klassieke muziek werkt extra rustgevend.


Tip 7 - Geef steun waar nodig
Blijf zelf rustig en steun jouw huisdier zonder overdreven veel aandacht te geven. “Ongewenst gedrag negeren” is een veelgebruikte techniek die in vele gevallen ervoor kan zorgen dat ongewenst gedrag uitblijft. In het geval van angst kan het ook averechts werken. Angst is een emotie waarbij vaak steun gezocht wordt bij de eigenaar. Deze steun helpt ze en mag je ze gerust geven!


Tip 8 - Straf je huisdier nooit als hij/zij bang is
Straffen kan ervoor zorgen dat de angst alleen maar erger wordt. Daarnaast kan er ook angst ontstaan voor jou als eigenaar. Je huisdier steunen is een beter alternatief (zie tip 6).


Tip 9 - Zorg voor afleiding

0001085024

Probeer je hond of kat met een speeltje of wat lekkers af te leiden tijdens spannende situaties. Door de aandacht ergens anders op te vestigen zijn ze minder bezig met het vuurwerk dat buiten wordt afgestoken. Bied iets aan wat jouw huisdier echt leuk of lekker vindt.


Tip 10 - Laat je hond of kat zelf kiezen waar hij/zij graag wil zitten
De meeste honden en katten kiezen het liefst zelf een plekje waar ze het minste last hebben van alle drukte. De een kiest voor de schoot van de eigenaar, de ander onder de bank, op de kast of in de badkuip. Laat ze hier vrij in, dat is voor veel dieren het prettigst.


Wil jij jouw huisdier op een natuurlijke wijze ondersteunen bij vuurwerkangst? Bekijk dan eens de producten van FELIWAY® (voor katten) en ADAPTIL® (voor honden).

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via