13 tips om je kat veilig naar buiten te laten

Voor de kat is het natuurlijk wel erg fijn om lekker naar buiten te kunnen. Buiten hebben ze alle ruimte om lekker te jagen, te spelen, te rennen en met andere katten om te gaan.

Vandaag de dag kun je een kat niet zomaar zonder gevaren naar buiten laten. Je zult zelf moeten bepalen of je er goed aan doet om jouw kat naar buiten te laten of binnen in huis te houden. Dit hangt ook van de mogelijkheden die jij thuis hebt af. Wil je jouw kat toch graag naar buiten laten? In dit artikel geven wij je 13 tips om dit zo veilig mogelijk te doen!


13 tips om je kat veilig naar buiten te kunnen laten


1. Identificatiechip

Het is ten eerste erg verstandig om je kat van een chip te voorzien en de chip te registreren. Een identificatiechip bevat een uniek identificatienummer waarmee jouw kat altijd te herkennen is. Dit nummer is gekoppeld aan de gegevens die jij bij de registratie hebt opgegeven. Wanneer jouw kat een keer wegloopt of verdwaalt kan de chip worden uitgelezen en aan de hand van deze gegevens weer veilig bij jou teruggebracht worden.


2. Etenstijd

Laat je kat naar buiten op de momenten dat je kat hongerig is, bijvoorbeeld vlak voor het eten. Je kat is het gewend om thuis eten te krijgen en zal bij honger terug naar huis willen komen. Ook wanneer je kat buiten zelf op zoek gaat naar een maaltijd is de kans groot dat deze mee terug naar huis wordt genomen.


Voskes Petit Kattensnack Zalm 60gr

3. Gebruik wat lekkers

Neem wat lekkers in de aanslag en roep je kat een aantal keren wanneer je kat buiten rondloopt. Je leert je kat hiermee dat het horen van de naam ook wat leuks kan betekenen en wat lekkers op kan leveren. Doe je dit niet en roep je jouw kat alleen op de momenten dat deze weer naar binnen moet, dan zal je kat dit al snel doorhebben en niet terug willen komen op de momenten dat jij roept.


4. Alleen overdag

Als jouw kat nog nooit eerder buiten is geweest dan is het verstandig om de avonden nog even over te slaan. Houd je kat gedurende de nachten in ieder geval altijd binnen. Laat je kat eerst een paar keer bij daglicht wennen aan het buiten zijn. Katten zijn schemerjagers en zullen dan sneller op pad gaan om te jagen. De kans op verdwalen is dan groter dan wanneer jij jouw kat eerst bij daglicht hebt laten wennen.


5. Laat je kat opvallen voor andere weggebruikers

Buitenkatten lopen het risico aangereden te worden. Met name in de schemer zijn ze vaak moeilijk te zien. Met een reflecterende halsband zorg je voor een optimale zichtbaarheid in het donker. De meeste van deze bandjes beschikken over een stretcher wat de halsband veilig(er) voor katten maakt. Indien jouw kat aan een tak of hek blijft haken kan hij zich gemakkelijk bevrijden.


6. Kies rustige momenten

Kies altijd voor rustige momenten waarop je jouw kat naar buiten laat gaan. Wanneer je dit op drukke of stressvolle momenten doet zal je kat het naar buiten gaan als een ideale vlucht zien tijdens onrust. De kans dat jouw kat er dan een keer tussenuit glipt, bijvoorbeeld bij vuurwerkangst of onweer, wordt dan steeds groter. Ook wanneer het buiten erg onrustig of lawaaierig is kun je beter even een rustiger moment afwachten. Je kat kan hier erg van schrikken en daardoor de volgende keren ook niet meer naar buiten willen.


Meer weten over geruststellen? Lees dan: Beaphar CatComfort stelt je kat gerust!


0001384472-1

7. Uitgeruste momenten

Bij speelse en ondernemende katten is het aan te raden om ze pas naar buiten te doen wanneer ze al wat moe en uitgespeeld zijn. Wanneer je ze met frisse energie naar buiten laat zullen ze eerder op avontuur willen gaan.


8. Ga met je kat mee

Loop de eerste keren even met je kat mee naar buiten. Alle prikkels, geuren en geluiden buiten kunnen best overweldigend zijn voor je kat. Meelopen kan je kat net even dat extra beetje zelfvertrouwen geven om de eerste stappen te zetten. Wanneer je kat wat meer ontdooit is zal dit niet meer nodig zijn.


9. Pas op na een verhuizing

Katten die net naar een nieuw adres verhuisd zijn hebben nog wel eens de neiging om meteen weer terug naar het oude adres te willen lopen. Houd daarom voor de zekerheid de kat een aantal weken binnen voordat de kat op het nieuwe adres weer veilig naar buiten kan.


5011569002744-91811-0001216684-petsafe-kattendeur-320-houtnerf

10. Welkom thuis

Laat thuis altijd een raampje, kattenluikje of deur openstaan. (Let op: laat GEEN kiepramen openstaan, deze zijn erg gevaarlijk!) Desnoods van een schuur bij huis. Je kat moet altijd de mogelijkheid hebben om thuis de veiligheid op te zoeken. Wanneer er wat aan de hand is kan je kat anders op zoek gaan naar een andere schuilplek waardoor het lastig wordt om je kat terug te vinden.


11. Naar buiten aan een tuigje

Wanneer je jouw kat niet vrij buiten wil laten lopen kun je ook een kattentuigje gebruiken. Met een kattentuigje en een lijn kun je samen de buurt gaan verkennen zonder dat je het risico loopt dat je kat wegloopt of vermist raakt. Bij het gebruik van een kattentuigje is het wel belangrijk om de kat eerst rustig te laten wennen aan het dragen ervan. Niet iedere kat vindt dit even prettig en soms is er wat meer tijd voor nodig om dit aan te leren. Een andere optie is om zelf een grote kattenren te bouwen waarin jouw kat veilig van het buiten zijn kan genieten.


12. Pas op voor ongewenste voortplanting

Laat je kat nooit ongecastreerd (of -gesteriliseerd) naar buiten. Ongewenste en ongeplande zwangerschappen bij katten dienen te allen tijde voorkomen te worden. Zowel bij je eigen kat als bij die van de buren!


13. Bescherm je kat

Zorg ervoor dat je kat is ingeënt tegen mogelijke besmettelijke ziekten en ontworm je kat regelmatig. Bij buitenkatten is de kans op het oplopen van ziekten en een worminfectie nou eenmaal erg groot.


Bekijk ook: Hoe vaak moet ik mijn hond of kat ontwormen?


Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via