Verlatingsangst bij honden herkennen en voorkomen

Niet iedere hond gaat er even makkelijk mee om wanneer ze alleen thuis moeten blijven. Sommige honden vinden dit erg moeilijk en kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Probleemgedrag door verlatingsangst kan erg heftig zijn, zowel voor de hond als voor jou.

In dit artikel vertellen we je meer over:

  • Wat verlatingsangst is
  • Hoe verlatingsangst veroorzaakt wordt
  • Hoe jij verlatingsangst herkent
  • Tips om verlatingsangst te voorkomen


Verlatingsangst bij de hond

Verlatingsangst bij honden komt nog best vaak voor. Bij extreme verlatingsangst kan het zelfs voor dusdanige problemen zorgen dat de hond met geen mogelijkheid alleen kan blijven. Het is instinctief gedrag van honden om alleen zijn niet als normaal te beschouwen en problemen met scheiding te hebben. Een hond is tenslotte een roedeldier en is er in die zin niet voor gemaakt om alleen achter te blijven. Het alleen thuis blijven is bij puppy’s wel goed aan te leren, maar dat neemt niet weg dat het zich ook op latere leeftijd ook nog kan ontwikkelen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om altijd te blijven oefenen met het alleen thuis zijn en dit in een rustig tempo op te bouwen. Wanneer er bij jouw hond al reeds sprake is van verlatingsproblemen kun je het beste contact met een deskundig gedragstherapeut opnemen om samen het probleem aan te pakken en erger te voorkomen.


Waar wordt verlatingsangst door veroorzaakt?

Om zo goed mogelijk met verlatingsangst om te gaan is het heel belangrijk om aandacht en begrip te hebben voor datgene waar je hond precies doorheen gaat. Wanneer je probeert je hond beter te begrijpen ben je ook beter in staat je hond te bieden wat er nodig is. Het ontdekken van de onderliggende oorzaak van het probleem is een goede eerste stap.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn;

  • Honden die een erg hechte band met het baasje hebben lopen over het algemeen meer risico op het ontwikkelen van verlatingsproblemen. Dit klinkt best logisch, maar is erg lastig om je in het dagelijks leven constant te realiseren. Een hechte band raden wij natuurlijk niet af, zorg er alleen wel voor dat je hond ondanks dat voldoende zelfvertrouwen en zelfstandigheid leert opbouwen.
  • Wanneer het baasje gedurende een lange periode veel bij huis is geweest, bijvoorbeeld door ziekte, zwangerschapsverlof of overheidsmaatregelen in tijden van crisis, raakt de hond daar aan gewend én gehecht. Zodra het baasje dan ineens veel of weer meer van huis weggaat kan dit een dusdanig grote verandering zijn waarbij de hond verlatingsangst ontwikkelt.
  • Honden die zichzelf niet goed kunnen vermaken hebben over het algemeen ook eerder last van verlatingsproblemen. Tijdens het alleen zijn slaat de verveling toe en kan de hond gedragsproblemen gaan vertonen welke wij geen goede begeleiding extreme vormen kunnen aannemen.
  • Een ander helaas veel voorkomende oorzaak is een nare of traumatische ervaring tijdens het alleen zijn. Denk hierbij aan een onverwachte, harde knal bijvoorbeeld door vuurwerk. Wanneer je hond daar dusdanig van geschrokken is kan dit voor paniek hebben gezorgd. Je hond kan hierdoor ineens angstiger dan voorheen zijn geworden en voortaan veel stress ervaren tijdens het alleen zijn.
  • Honden die te vroeg bij de moederhond zijn weggehaald zijn vaak ook wat gevoeliger voor verlatingsangst. Puppy’s ervaren tijdens de 3e t/m de 7e week meer stress bij scheiding. Hierna neemt dit weer af. Wanneer puppy’s te lang bij de moederhond blijven, bijvoorbeeld tot 12 à 15 weken, kunnen ze ook meer moeite met alleen zijn krijgen. Het is dan aan de nieuwe eigenaren om hier goed en op een rustig tempo mee te oefenen.
  • Er zijn ook honden waarbij de genen een belangrijk rol spelen. Denk hierbij aan de vaak kleinere hondenrassen die van oorsprong gefokt zijn om voor het plezier gehouden te worden, in tegenstelling tot de werkende hond. Deze honden worden ook vaak schoot- of dameshondjes genoemd.
  • Iedere hond waarbij onderliggend sprake is van paniek, angst, frustratie of verlangen kan het alleen zijn moeilijk vinden en bij jouw afwezigheid verlatingsproblemen tonen.


Hond met verlatingsangst herkennen

Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen. Honden met verlatingsangst zijn vaak erg op (of een van de) gezinsleden gesteld, zijn erg aanhankelijk en volgen je overal. Met name wanneer jij routinehandelingen verricht waarbij de hond weet dat jij ieder moment het huis kan verlaten.

De meest voorkomende symptomen van verlatingsangst zijn;

  • Vernieling van spullen.
  • Onrust bij of in de aanloop naar afscheid.
  • In huis plassen bij alleen zijn.
  • In huis poepen bij alleen zijn.
  • Niets willen eten of drinken tijdens jouw afwezigheid.
  • Veel achter je aanlopen door huis.
  • Piepen of janken bij alleen zijn.
  • Overmatig blaffen bij alleen zijn.
  • Krabben, krassen en graven aan deuren, in de mand of in de bench.
  • Verstijfd uit het raam of naar de deur blijven staren.
  • Overgeven, rillen, hijgen of andere stress-signalen vertonen.
  • Blijven ijsberen zolang jij weg bent.
  • Extreem blij en uitgelaten reageren wanneer jij weer thuiskomt.


Hoe kan ik verlatingsangst bij mijn hond voorkomen?

Het hangt sterk van de hond af wat er nodig is om verlatingsangst te voorkomen. Een goed begin is om je hond niet te lang alleen thuis te laten en het alleen zijn stap voor stap op te bouwen. Gemiddeld moet een hond, na enige tijd van training, toch wel 4 uur alleen kunnen zijn. Voor sommige honden is dit al een te grote uitdaging, andere honden kunnen met gemak nog wat langer alleen blijven.

Om hier goed mee om te gaan hebben we 12 handige tips voor je op een rij gezet:

0001451722
Tip 1: Veilige plek

Zorg dat je hond over een eigen, veilige en comfortabele plek in huis beschikt. Het spreekt voor zich dat de slaapplaats van je hond ook comfortabel moet zijn, maar wanneer is dat eigenlijk zo? Lees ons artikel met ‘7 tips voor een goede slaapplek voor je hond.


Tip 2: Wennen aan alleen zijn

Besteed tijd en aandacht aan het alleen thuis leren zijn. Laat je puppy of adoptiehond geleidelijk wennen aan het alleen zijn. Wil je graag weten hoe? Lees ons artikel over 'je hond leren alleen thuis te zijn'.


0001011899
Tip 3: Afleiding

Gebruik bij het weggaan dezelfde woorden en bied je hond wat lekkers aan om zich op te focussen. Kies wel voor veilige koekjes waar je de hond mee alleen kunt laten.



Tip 4: Rustig weggaan en thuiskomen

Probeer in aanloop naar het weggaan zo rustig en normaal mogelijk te doen. Hiermee voorkom je dat je de zenuwen bij je hond opwekt. Het zal je vast niet ontgaan zijn hoe goed een hond kan aanvoelen dat er iets staat te gebeuren. Blijf rustig en kalm bij thuiskomst en houd dit vol tot je hond ook weer rustig(er) is geworden. Wanneer je hond zelf contact met je blijft zoeken kun je dit gerust beantwoorden. Zorg wel dat je dit rustig en ontspannen doet.


Tip 5: Uitlaten

Laat je hond voordat je weggaat eerst uitgebreid uit. Zo is je hond vermoeid wanneer jij weggaat en zal hij eerder rustig gaan slapen.


Tip 6: Juiste omgeving

Laat de radio of televisie aan zodat het niet zo stil in huis is en doe de gordijnen dicht om de omgeving rustig te houden.


0001006241.jpgTip 7: Voerspellen

Vul een Kong of ander vulbaar hondenspeeltje met wat lekkers zodat je hond de eerste 5 à 10 minuten afgeleid is. Je hond zal hierdoor positievere associaties aan het alleen zijn overhouden. Voorkom dat je hond er volledig afhankelijk van wordt door ook voldoende moment zonder wat lekkers over te houden.


Tip 8: Oefeningen zelfstandigheid en zelfvertrouwen
  • Doe oefeningen om je hond meer zelfstandigheid aan te leren. Beloon je hond op het moment dat er iets zelfstandigs wordt ondernomen.
  • Doe oefeningen om je hond meer zelfvertrouwen aan te leren. Interactieve spellen kunnen goed bijdragen aan het vergroten van het zelfvertrouwen van je hond.

Tip 9: Gebruik een bench
Een hondenbench kán een prettig hulpmiddel zijn. Gebruik de bench alleen wanneer je tijdig met een benchtraining bent begonnen en de bench een prettige, veilige plek voor je hond is. Doe je dit niet dan kan de bench ook voor extra paniek zorgen en het probleem verergeren.

0001043358
Tip 10: Kalmerende middelen

Er zijn verschillende kalmerende middelen voor honden. Een aantal gangbare, verantwoorde, vaak natuurlijke en niet verdovende voorbeelden vind je in ons artikel ‘Het gebruik van kalmerende middelen voor je huisdier’.



Geduld en een positieve houding zijn essentieel bij het trainen bij verlatingsangst. Schakel tijdig hulp in van een deskundig gedragstherapeut om erger te voorkomen. Kom voor meer tips en advies over dit onderwerp gerust eens langs bij de Discus dierenspeciaalzaak. Wij helpen je graag!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals b...
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen ...
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegete...
Deel via