Het perfect inrichten van de vogelkooi

Vogels zijn geliefde huisdieren. Het is altijd gezellig met deze zingende dieren om je heen en ze kunnen goed tam worden. Onthoud wel dat ze niet alleen om naar te kijken zijn! Vogels zijn ook dieren die dagelijkse verzorging nodig hebben en ze kunnen wel tien tot twintig jaar oud worden. Een fijne plek voor je vogel is ontzettend belangrijk. Is de kooi niet groot genoeg, staat deze niet op de juiste plek of is de kooi niet goed ingericht dan kan de vogel zich uit verveling gaan kaalplukken en zich erg ongelukkig voelen. Daarom geven wij je in dit artikel graag tips over de perfecte vogelkooi als verblijf voor jouw vogel.


Een vogelkooi aanschaffen

Wanneer je voor je vogels een vogelkooi aanschaft
  • Zorg er dan voor dat deze groot genoeg is zodat de vogels heerlijk kunnen rondfladderen. Hoe groter, hoe beter.
  • Kies een kooi die voor tenminste de helft uit horizontale spijlen bestaat, zoals de Vogelkooi Iza 3. Kleine vogeltjes zijn namelijk echte klimmers!
  • Als je een volière in de tuin neemt, zorg er dan voor dat ze een tocht- en vorstvrij binnenverblijf hebben.
  • Aan één zitstok heb je niet genoeg, neem er minimaal twee. Het liefst zelfs meer en in verschillende diktes. Zo blijven de spieren in de pootjes gezond.
  • Het plaatsen van een schommeltje kan bijdragen aan het trainen van de spieren en de meeste vogels vinden het ook nog eens erg leuk.

Zorg voor voldoende afleiding

Vogels zijn sociale dieren die in het wild in grote zwermen leven. Vogels zullen zich dan ook snel gaan vervelen als ze niet voldoende soortgenoten om zich heen hebben. Iedere vogel verdient daarom minstens één soortgenootje als gezelschap. Wanneer jij meerdere vogels houdt is het goed om dit in even aantallen te doen zodat iedere vogel een maatje heeft. De meeste vogels zijn daarnaast erg speelse en vooral ook intelligente dieren. Voldoende aandacht en afleiding is heel belangrijk voor ze, óók wanneer ze met meerdere vogels bij elkaar in hetzelfde verblijf leven. Zorg daarom altijd voor voldoende:

Vogelspeelgoed is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, maar niet elk speelgoed is geschikt voor iedere vogelsoort. In speeltjes met een lang touw of klemmetjes kan een vogel vast komen te zitten, houd hier rekening mee. Een schommeltje, of een speeltje met een bel, vallen vaak erg goed bij parkieten in de smaak. Hang geen spiegeltje in de kooi. De vogel ziet zichzelf dan en denkt dat dit een andere vogel is. Op langere termijn kan dit leiden tot verstoord gedrag omdat ze niet begrijpen waarom ze geen aandacht terugkrijgen het spiegelbeeld.


Inrichting van de kooi

Plaats een waterflesje en/of bakje met áltijd vers drinkwater. Zorg daarnaast voor diverse voerbakjes, namelijk één voor voer, één voor ei-voer en een bakje voor grit en maagkiezel. Er zijn ook eetbare plantjes of andere aantrekkelijke vogelsnacks te koop. Vogels vinden het ook heerlijk om zich te wassen. Hiervoor zijn speciale vogelbadjes verkrijgbaar welke je aan de vogelkooi kunt bevestigen. Vogels gebruiken het badje graag om zich op te frissen en schoon te houden. Als jouw vogel geen gebruik maakt van het badje, kun je ook proberen of jouw vogel het prettig vindt om te douchen onder de plantenspuit. Gebruik hiervoor alleen schoon water met een temperatuur van ongeveer 25 graden. Meestal zitten er standaard twee of drie plastic zitstokken bij een nieuwe vogelkooi. Naast deze zitstokken kun je er zelf ook dikke houten zitstokken bij plaatsen. Hieraan slijten ze de nagels en snavels makkelijker.

Bodembedekking

Als bodembedekker kun je denken aan schelpenzand. Let er wel op wat er dan allemaal om de kooi heen staat, want het zand kan flink stuiven. De schelpjes kunnen je vogel helpen om zaadjes te vermalen en zo beter te verteren. Je kunt ook kiezen voor maïskorrels of beukensnippers als bodembedekking. Parkieten lopen vaker over de bodem van de kooi. Zorg in ieder geval altijd voor een goede en frisse bodembedekking, zoals bijvoorbeeld houtsnippers of schelpenzand.

Kies de juiste plek voor de vogelkooi

De locatie van een vogelkooi is ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat een kooi op een hoge, tochtvrije plaats wordt gezet, waar de vogel voldoende overzicht over de ruimte heeft en in het bijzijn van jouw gezelschap is. Plaats de kooi niet in dezelfde ruimte als waar je aan het koken bent, dit kan heel gevaarlijk zijn. Je leest in dit artikel waarom 'Vogels en gourmetten; géén goede combinatie'.

Wil jij graag meer weten over het inrichten van de vogelkooi? Bekijk dan ook onze TipClip: Vogelkooi inrichtingen.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via