Winterse tips voor diverse (huis)dieren

De winter kan soms erg koude dagen en nachten voor ons in petto hebben. We weten vaak goed vanaf wanneer en waarmee we onszelf moeten beschermen, maar hoe kunnen we onze huisdieren beschermen tegen winterse neerslag en temperaturen ver onder nul? En vanaf wanneer is dit nodig?

In dit artikel lees je of en welke voorzorgsmaatregelen jij voor de volgende dieren kunt treffen om zo goed voorbereid te zijn op winterse kou:

  • Konijnen
  • Cavia's
  • Hamsters
  • Honden
  • Katten
  • Volièrevogels
  • Kippen
  • Vijvervissen


Konijnen

Konijnen die het gewend zijn om buiten te leven hebben meestal een goede wintervacht ontwikkeld om zichzelf tegen de kou te beschermen. Daarnaast zijn konijnen groepsdieren en houden ze elkaar ook lekker warm. Gezonde, volwassen konijnen kunnen dan gerust het hele jaar door buiten gehouden worden. Voorkom dat je in de winter je konijn steeds mee naar binnen neemt, en het gedurende de nachten binnen laten slapen is ook niet aan te raden. Konijnen kunnen erg slecht tegen deze temperatuurwisselingen. Kies daarom voor het één of het ander.

1326109.jpg

Wanneer jouw konijnen buiten verblijven kun je nog wel voor wat meer bescherming zorgen. Zo vinden ze het vaak erg prettig om zich goed in een dikke laag natuurstro in te kunnen graven en is het belangrijk dat er geen koude wind in het verblijf kan blazen.

Het nachthok dient al wind- en waterdicht te zijn, maar bij temperaturen onder nul en een koude wind is het ook prettig om het open deel wat meer af te schermen zodat de kou niet het hok in waait. Houd er verder rekening mee dat een konijn altijd over vers drinkwater moet kunnen beschikken en dit in de winter steeds weer opnieuw zal bevriezen. Controleer en ververs het water daarom meerdere keren op een dag.

0001246509-92495-8010690119540-ferplast-thermische-isolatiehoes-voor-drinkfles-drinky-300-1

Voor drinkflesjes zijn er in de Discus dierenspeciaalzaak speciale beschermhoezen te verkrijgen die voorkomen dat het water en het tuitje in de drinkfles bevriest.

Bekijk ook: 'TipClip - Bescherm je konijn tegen vrieskou'


Cavia's

Bij cavia’s gaat de voorkeur er sterk naar uit om in de winter niet buiten te komen. De ideale omgevingstemperatuur voor cavia’s ligt namelijk ongeveer tussen de 18 en 22 graden Celsius. Cavia’s zullen de lage buitentemperaturen in de winter dan ook niet goed kunnen verdragen. Cavia’s die het al gewend zijn om buiten te leven zullen hier wel net wat beter tegen kunnen, maar zorg er altijd voor dat ze de mogelijkheid hebben om de warmte op te zoeken en dat het drinkwater niet bevriest.

0001418096

Meerdere cavia’s bij elkaar houden is natuurlijk altijd aan te raden, ook zullen ze zich samen met elkaar beter warm kunnen houden. Een dikke laag stro of eventueel een speciaal warmtekussen in het verblijf wordt door veel knaagdieren ook erg gewaardeerd wanneer het kouder is.


Hamsters

Bij een temperatuur onder de 10 graden Celsius kunnen goudhamsters (Syrische hamsters) in een winterslaap gaan. De ene hamster zal dit eerder doen dan de andere. De eerste keer dat je dit ziet zul je misschien wel denken dat je hamster is overleden. Een winterslaap bij een hamster ziet er namelijk net zo uit als wanneer een hamster dood is gegaan. De hamster ligt dan half opgerold op de zijkant met wat gestrekte pootjes vooruit. Het lichaam voelt vaak ook wat koud aan. Het verschil is echter dat bij een winterslaap het lichaam niet stijf zal zijn. Controleer dit daarom altijd eerst of laat de dierenarts naar het hartje luisteren, maar ga er niet zomaar vanuit dat je hamster overleden is!

0001011194_Vita Hamsterbed Dreamy Soft For You_4008239150011.jpg

Om te voorkomen dat je hamster in een winterslaap gaat moet je ervoor zorgen dat de omgevingstemperatuur ongeveer boven de 15 graden Celsius blijft. Veel hamsters vinden het fijn om met hamsterbedding een nestje te bouwen. Het bedje beschermt tegen tocht en verkoudheid en geeft warmte voor een heerlijke slaap.

Ook is het belangrijk dat de hamsters gedurende de dag voldoende lichturen meepakken, zodat ze ook hierom niet het idee kunnen krijgen dat het winter is.


Honden

0813146015001Een hond kan veel baat hebben bij het dragen van beschermende hondenkleding in de winter. Vandaag de dag leeft de hond voornamelijk bij ons in huis, en dat betekent dat gedurende het hele jaar de temperatuur vrijwel altijd rond de 20 graden Celsius wordt gehouden. Het hondenlichaam voelt hierdoor niet de noodzaak meer om een echte wintervacht aan te maken.


Voor de meeste honden is dit allemaal geen probleem en zullen ze wanneer ze buiten gewoon in beweging blijven en lekker actief zijn, niet tot nauwelijks hinder ondervinden van winterse weersomstandigheden.

Honden met een dunne vacht, of zelfs geen ondervacht, maar ook hele jonge, oude of zieke honden, kunnen het buiten wel degelijk erg koud krijgen. Je merkt dit vaak direct doordat je ze flink ziet rillen. Het lichaam werkt dan hard om de temperatuur op peil te krijgen. Voor deze honden is het erg prettig wanneer ze, bijvoorbeeld met een winterjas, wat extra bescherming tegen de kou geboden krijgen.

Lees ook: '7 tips voor je hond in de winter'


Katten

Veel huiskatten beschikken over de mogelijkheid om dag en nacht naar buiten te kunnen. Wanneer het buiten te koud is zal een kat er vaak voor kiezen om lekker warm binnen te blijven. Een kat die al wel buiten loopt en het te koud krijgt, gaat vanzelf op zoek naar een warme plaats.5011569008463-91804-0001007920-petsafe-kattendeur-917-witWanneer jouw kat buiten mag komen kun je dit in de winter dus ook gewoon toestaan. Het is dan wel belangrijk dat je kat altijd de mogelijkheid heeft om weer naar binnen te kunnen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kattenluikje.


Wanneer je kat niet naar binnen kan zal het verder gaan zoeken naar een andere warme plek die wel te bereiken is. Hier worden vaak niet de meest handige plekken voor uitgekozen, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de schuur van de buurman of een warm motorblok van een net geparkeerde auto. Controleer in de winter altijd even voordat je wegrijdt of er geen kat onder de auto zit en klop voor de zekerheid een keer op de motorkap.


Volièrevogels

Vogels verbruiken in de wintermaanden meer energie om zichzelf warm te houden. Het is daarom aan te raden om gedurende deze koude periode extra krachtvoer te geven. Vocht en tocht zijn vaak een grotere vijand dan de temperatuur. Met name volièrevogels kunnen tocht en vocht erg slecht verdragen. Dek daarom uit voorzorgsmaatregelen een deel van het verblijf af met plastic platen of plexiglas.

Lees ook: 'Volièrevogels in de winter'


Kippen

Kippen kunnen heel goed buiten leven in de winter. Op de dagen dat het erg koud is moeten ze wel de mogelijkheid hebben om te kunnen schuilen in een droog en tochtvrij kippenhok. Het is belangrijk dat alle kippen voldoende ruimte in het hok hebben en dat er genoeg nestplaatsen aanwezig zijn. Bij extreme vorst lopen kippen alleen wel het risico op bevriezing van kam en lellen. Ter preventie hiervan kun je deze bijvoorbeeld wat insmeren met vaseline.Voor meer tips helpt de specialist in de Discus winkel je natuurlijk graag verder! In de dierenspeciaalzaak zijn ook handige hulpmiddelen verkrijgbaar zoals een warmteplaat om te voorkomen dat het water in de drinkfontein bevriest.


Vijvervissen

Het hangt er een beetje vanaf wat voor vissen en wat voor vijver je hebt om te kunnen bepalen of jouw vissen in de vijver kunnen overwinteren. Minder diepe vijvers kunnen tot op de bodem dichtvriezen. Het is dan belangrijk de vissen op tijd naar binnen te halen om in een binnenverblijf te overwinteren. In een vijver met een diepte van minstens 80 cm kunnen de meeste vijvervissen prima overwinteren. Zorg ervoor dat er voldoende planten aanwezig zijn en houd de vijver open. In de dierenspeciaalzaak zijn ijsvrijhouders verkrijgbaar om ervoor te zorgen dan de vijver niet helemaal bevriest.Ook zijn de ene vissoorten beter tegen de winter bestand dan andere. Jonge goudvissen en vissoorten die uit de goudvis zijn gekweekt kun je het beste voor de winter naar binnen halen. Volwassen goudvissen kunnen in de winter prima in voldoende diepe vijvers blijven, mits de temperatuur niet onder de 6 graden Celsius komt. De meeste inheemse vissoorten kunnen buiten blijven en gaan bij een watertemperatuur onder de 5 graden Celsius in een soort winterslaap.

Vergeet daarnaast de tuinvogels niet! Meer informatie over het bijvoeren van de vogels in de tuin lees je in het volgende artikel: 'Tuinvogels bijvoeren in de herfst en winter'

Voor overige vragen, tips én advies op maat ben je van harte welkom in de Discus dierenspeciaalzaak!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via